• עמוד הבית
  • מיס פיגי
  • הרצאות
  • על הבלוג
  • קצת עלי
  • דברו אלי

קרוא וכתוב

הבלוג של נעמה כרמי

פידים:
רשומות
תגובות
« החוק לא מעל הכול
שטח פרטי »

אין לסחור ברחם

18 במאי 2003 מאת נעמה

פורסם בהארץ, 7.1.1996

אין ספק כי היבטים שונים בשאלת הפונדקאות מעלים שאלות מוסריות נוקבות, אך עצם הצדקתה המוסרית כהליך חברתי ממוסד נדחקת לשוליים, ולא במקרה.

הסדרת הפונדקאות עומדת על סדר היום של המחוקק הישראלי: הצעת החוק הממשלתית בעניין עברה קריאה ראשונה בכנסת והועברה אל ועדת העבודה והרווחה, להכנה לקראת קריאה שנייה ושלישית. בצדק הושמעה ביקורת על ניסוחו של החוק, המעקר אותו למעשה מיעדיו. כך נראית הצעת חוק שאמורה לרצות את החוגים הדתיים מחד גיסא ולהבטיח קרדיט פוליטי מהיר לשר הבריאות עוד לפני הבחירות, מאידך גיסא. אך זו אינה השאלה שצריכה להישאל. השאלה המקדימה נוגעת לעצם האפשרות להצדיק פונדקאות.

התנגדות לפונדקאות איננה בון-טון בחברה הישראלית, המקדשת את ערכי המשפחה ורואה ברצון לילד רצון נעלה, המביס כמעט כל אינטרס נגדי. "הבה לי בנים ואים אין – מתה אנוכי", אומרת רחל ליעקב, בפסוק המצוטט בדעת המיעוט בפסק הדין בבג"ץ נחמני. ההתייחסות לחוסר היכולת להביא ילדים לעולם כאל מוות והשוואת העקרות למחלה ממארת, אינן נדירות בקרב הנשים שנלחמות על זכותן להביא ילד לעולם. האינטרס האנושי להביא ילדים לעולם צריך אכן לקבל תמיכה וכבוד ראויים. אך לא בלתי מוגבלים.

מי שתומך בפונדקאות כאמצעי למימוש מטרה נאצלת צריך לשאול את עצמו, לדוגמא, האם הוא מוכן כי החברה תתיר מכירת איברים? פונדקאות אינה אלא השכרת רחם, וההכרעה הנדרשת היא הכרעה ערכית – החוק אמנם אינו ממצה את הערכים המוסריים שלנו – לא כל מה שאינו אסור בחוק מומלץ מבחינה מוסרית, אך החוק מהווה נדבך חשוב ביצירת אקלים מוסרי. הוא משקף לנו את דמותנו המוסרית ומשמש כלי מרכזי בבנייתה בה בעת.

במשטרים הליברליים ביותר מוגבלת חירותו של הפרט על ידי האיסור למכור את עצמו לעבדות, שנתפסת כנלוזה מבחינה מוסרית. מי שמבקש להצדיק פונדקאות או זנות מטעמים של חירות הפרט צריך – כדי לשמור על עקביות – להתנגד לאיסור על עבדות. כי אם פונדקאות מותרת כדי להקל על סבלם של חשוכי הילדים, מדוע נתנגד לכך שמישהו ימכור עצמו לעבדות כדי לממן לבן משפחתו ניתוח יקר שיציל את חייו?

העניין אינן נשגבותה של המטרה אלא סימון הגבולות שיוטלו על הדרך למימושה. בעידוד אנשים למכור איברים להשכיר רחם או למכור שירותי מין במסווה של ליברליזם נאור, המתיר לכל אדם לעשות כרצונו, יש התעלמות ממורכבותה של המציאות האנושית, שדוחפת אנשים אלה לכך. חברה שבכלל מאפשרת את הברירה הזאת, בין עוני או מצוקה אחרת לבין מכירת הגוף, ומתעלמת מכך שזו אינה בחירה חופשית, רחוקה מלהיות נאורה. כפי שמדיניות כלכלית של "אי התערבות" היא התערבות בפועל לטובת החזקים, כך גם החופש להימכר אינו משרת את האינטרסים של הנמכרים אלא של הקונים. שהשאלה איננה של חלוקת יתרונות, אלא של דיכוי ושליטה, ושל הבנייתם לתוך המציאות החברתית כך שאופני דיכוי הקשים ביותר ילבשו פנים של חירות דווקא.

ההתייחסות למכירת איברים או להשכרתם כאל מימוש חירות מבטאת פשיטת רגל מוסרית. דומה הדבר למאבק על זכותו של כל אדם לישון תחת הגשר: זכות זו נותרת כאפשרות מופשטת למנכ"לים של חברות ענק, אך מוחשית לחסרי הבית, בשבילם זו מציאות יום-יומית.

החברה מתערבת בהיבטים חשובים בחיי חבריה – למשל, היא אוכפת על היושבים במכונית לחגור גורת בטיחות – מכוחו של סולם ערכים שראוי לדבוק בו, בעיניה. איסור על אדם למכור את איבריו או את גופו הוא ביטוי לתפיסתנו את האדם כבעל כבוד אנושי שאינו סחיר בשוק. איסור כזה אינו הגבלת חירות אלא הגברתה.

מצוקתם של חשוכי הילדים מובנת. אפשר למצות את הרצון לילדים בדרכים אחרות. ואם לא, יש להבין כי גם כשמדובר באינטרס אנושי נעלה, מוטלות מגבלות על אופני מימושו.

כל המאמרים

פורסם במאמרים עיתונאיים | מתויג חירות, מוסר, מכירת איברים, פונדקאות | להגיב

  • ד"ר לפילוסופיה
    מרצה, חוקרת, כותבת, עורכת

  • הצטרפו אל 247 שכבר עוקבים אחריו

  • גוגל+
  • רשומות אחרונות

    • העושים בזכויות האדם קרדום לחפור בו
    • בדרכו
    • Keep your eyes on the victim
    • רישומים מאושוויץ
    • כשל הביקורת: על הזכות לבקר מימוש זכויות
  • אתם אמרתם

    • ר.בקצה על העושים בזכויות האדם קרדום לחפור בו
    • סמולן על העושים בזכויות האדם קרדום לחפור בו
    • נעמה על העושים בזכויות האדם קרדום לחפור בו
    • סמולן על העושים בזכויות האדם קרדום לחפור בו
    • Shimon Peretz על העושים בזכויות האדם קרדום לחפור בו
  • סימניה

    אאוטסיידרים לשלטון
    סוריה ורוסיה: ריאקציה מסוכנת במועה"ב
    נשים והיסטריה: פגישת מחזור
    חוכמת הפרחים הקטנים
    משטרת הפמיניזם
    דממה גדולה ואפלה
    שאלה שלא ניתן לענות עליה
    על המזרון (על 'מדע היוגה')
    חמש החרטות של הנוטים למות
    חשבתן שהגוף שלנו שייך לנו?

  • RSS אות מיס פיגי

    • מאיר דגן: אף אשה לא השתתפה בכנס היסוד של התנועה החדשה שהקים
  • ציוצים

    • RT @bbclysedoucet: BBC Paul Wood #Homs #Syria "word to describe mood: despair..people don't think anyone coming to help..don't know what ... 1 day ago
    • A federal appeals court struck down California's ban on same-sex marriage. A Ruling for Equal Rights - http://t.co/2rCa4i9N #fb 1 day ago
    • RT @putthescissors: כמה פוליטיקאים יכולים לרקוד על ראש סיכה שנעוצה בדיוק במרכז המפה הפוליטית? 1 day ago
    • מסתבר שלח"כ טיבי אין בעיה לכנות אנשים אחרים בוגדים כשזה מה שהם עושים לדעתו ביחס למדינתם. הגולה הסורי בישיבת חוץ וביטחון http://t.co/EcmtKmdr 1 day ago
    Follow @ncarmi
  • ארכיון

  • מפתח

  • קרוא

    כל ביקורות הספרים

  • כְּתוֹב

    חוק השבות
  • "שום דבר אינו מדהים כמו החיים. חוץ מהכתיבה. חוץ מהכתיבה. כן, בוודאי, חוץ מהכתיבה, הנחמה היחידה." (אורהאן פאמוק, 'הספר השחור')
  • יש לי יום יום תג

    אהוד אולמרט אהוד ברק או"ם אזרחות אינטרנט אמנת הפליטים אקדמיה ארגוני זכויות אדם אתיקה עיתונאית אתיקה רפואית בג"צ בחירות ביה"מ העליון ביקורות ספרים גזענות דארפור דמוקרטיה הארץ הומוסקסואלים הטרדה מינית התנחלויות זכויות אדם זכויות נשים חופש הביטוי חוק השבות חוק ומשפט חיים רמון טרור יועמ"ש ישראל מבקשי מקלט מהגרי עבודה מוסר משה קצב משפט בינלאומי נשים עבירות מין עינויים פוליטיקה פמיניזם פרטיות צה"ל רפואה שטחים תקשורת
  • יזכור

    יעקב כרמי (אלסטר) ז"ל. אבא שלי
    ראובן אלסטר ז"ל. דוד שלי
    גלריית צילומים שצילם אבא שלי

  • אתם לא לבד

    • 236,985 כניסות מאפריל 2010
  • ©

    כל הזכויות שמורות לנעמה כרמי

בלוג בוורדפרס.קום.

ערכת עיצוב: MistyLook של Sadish


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

הצטרפו אל 247 שכבר עוקבים אחריו

Powered by WordPress.com
loading לבטל
הרשומה לא נשלחה - נא לבדוק את כתובת האימייל!
Email check failed, please try again
Sorry, your blog cannot share posts by email.