• ראשי
  • אות מיס פיגי
  • הרצאות
  • על הבלוג
  • קצת עלי
  • דברו אלי

קרוא וכתוב

הבלוג של נעמה כרמי

פידים:
רשומות
תגובות
« שני ספרים על חיפוש (א')
ילדים זה שמחה חה חה חה »

שני ספרים על חיפוש (ב')

15 באוגוסט 2008 מאת נעמה

האבודים – שישה מתוך שישה מיליון, מאת דניאל מנדלסון. מאנגלית: אביעד שטיר. ספרי עליית הגג, 634 עמ'

נכון אולי יהיה לפתוח במה שאומרת ההוצאה על הספר הזה, שזהו ספר עיון המתחפש לרומן. אבל ההגדרה והז'אנר של הספר פחות חשובים מאשר מה שמצליח מחברו לעשות בספר הזה, שגם להגדירו כ"ספר שואה" אינני רוצה. כי במובנים רבים זהו פשוט ספר יחיד במינו. 'האבודים' הוא ספר של מסע חיים, תרתי משמע. חיפוש אחר שש נפשות, שאם תרצו, מחפשות מחבר. שישה מבני משפחתו שנספו בשואה: אחי סבו, אשתו וארבע בנותיהם, שבתחילת החיפוש אפילו בשמותיהם המדויקים לא היה בטוח, שהושמדו בעיירה הקטנה בולכוב שבגליציה.

בולכוב היתה עיירה שעל כמותה מספרים במזרח אירופה את הבדיחה על "איש שנולד באוסטריה, הלך לבית-הספר בפולין, התחתן בגרמניה, הוליד ילדים בברית-המועצות ומת באוקראינה. וכל אותו הזמן, כך הבדיחה, הוא לא יצא אף פעם מהכפר שלו". עיירה שמתוך כ-6,000 יהודיה שרדו אחרי המלחמה 48. ארבעים ושמונה בני-אדם ניצלו משום שהסתתרו בעליות גג, במרתפים, לעיתים בחללים קטנים כל-כך עד שלא כל ארבעת המסתתרים בו יכלו לישון בו-זמנית ואחד מהם חייב היה לעמוד. על אחרים הלשינו והם הוצאו להורג יחד עם התושבים הפולנים שהסתירו אותם. עיירה ש-99.2 האחוזים מיהודיה שהושמדו הובלו למותם בשתי אקציות; הולכו ברחובות העיר תוך שמאלצים אותם לשיר על השטעטל בלז; נורו לתוך קברים שקודם לכן חפרו. וכן, יש בספר כמה תיאורים קשים מנשוא.

מאז ילדותו התעניין דניאל מנדלסון – יהודי אמריקני צעיר, מרצה לספרות קלאסית וכותב – בקורות המשפחה. והחור השחור של משפחתו של שמיל יגר טרד את מנוחתו במיוחד. מה עלה בגורלם לא ידעו בדיוק במשפחה. חצאי מילים ופה ושם שמועות. מנדלסון יוצא למסע. כמו הרבה מסעות, בעיקר בספרות הקלאסית שבה כאמור הוא מתמחה, עצם המסע הוא העיקר ולאו דווקא יעדו. (אם כי הוא לומד שבסופו של דבר, עצם פעולת החיפוש תביא גם למציאה. צריך רק לדעת להסתכל כדי לראות את מה שנמצא שם כל הזמן).  וגם יעדו של המסע מתגלה מחדש תוך כדי חיפוש, לאו דווקא כרצון לדעת כיצד מתו בני משפחת יגר, אלא כיצד חיו, באופן מוחשי. תוך כדי כך מצליח מנדלסון להקים לתחייה עולם שלם – עולמה של יהדות מזרח אירופה טרם מלחמת העולם השנייה. עולם שנחרב. אבל לא פחות מכך הוא מספר סיפור מרתק וחי בפני עצמו; לא רק של העולם שהיה, והולך ונעלם עם אחרוני ניצוליו, אלא גם של הקשר בין בני הדור שלו אליהם ואל מה שעברו. מנדלסון מחפש לא רק את הסיפור אלא גם את הדרך הנכונה לספר אותו. זאת שתאפשר את המרחק הנכון הנדרש לכל סיפור, יחד עם הקרבה והמעורבות שהניעו את הסיפור המסוים הזה. והספר שלו הוא מארג נפלא של דרכים שונות. כמה מהפרשות הראשונות בתורה והפרשנויות שלהן משמשות אותו כמדריך לתֵמות המסופרות. הן מתפקדות גם בניסיון להבין שאלות של בריאה והרס, השמדה והישרדות, אך גם באופן מקביל את היחסים המשפחתיים שלו ואלה שהוא מגלה בחקירותיו. השתיקות, הקנאות, האשמה. הגילוי המחודש של קרבה.  הקול שלו כמספר הוא נפלא. הוא מספר בעצלתיים, במשפטים ארוכים הנפרשים על פסקאות שלמות, בלולאות מעגליות רחבות, סיפור הנפתח כמו קופסאות סיניות. ויחד עם זאת מרוכז, צלול וטהור, מתוך רפלקסיה תמידית, מערבב זיכרון וכאב, ומצליח לשמור על מתח מתמיד של קריאה. מנדלסון הוא פשוט מספר נהדר.

'האבודים' הוא ודאי ספר חשוב. חשוב בגלל הדור שמייצג הכותב, דור הנכדים של מי שהיו שם, שהוא הדור האחרון שיוכל לשמוע מהניצולים עצמם את סיפוריהם. חשוב בגלל הדורות שהוא מספר להם, שם באמריקה, סיפור בעל עוצמה שכמוה לא יוכלו לקלוט בשום קרון להובלת בקר שאליו ייכנסו במוזאון השואה בוושינגטון, כדי לנסות לדמות לעצמם מה שעברו בני-אדם במחצית המאה הקודמת באירופה. לא פחות מכך, זוהי הצלחה ספרותית נדירה. אני מרשה לעצמי לומר ש'האבודים' הוא אחד מהספרים הטובים ביותר שקראתי בעשור האחרון, אם לא למעלה מכך.

חלק א' – על המגלה ליאן שיירסטד
כל ביקורות הספרים

פורסם בספרים | מתויג ביקורות ספרים, דניאל מנדלסון, האבודים, שואה |

  • ד"ר לפילוסופיה
    מרצה, חוקרת, כותבת, עורכת

  • הצטרפו אל 288 שכבר עוקבים אחריו

  • גוגל+
  • רשומות אחרונות

    • אל תגעו לי במחאה
    • בין פורנו לפשעי מלחמה
    • מתעללים ומצלמים
    • לא מוסרי, לא חוקי, לא מועיל
    • לא מן הפרושים ולא מן הצדוקים
  • אתם אמרתם

    • סכנת נפשות « האחות הגדולה על אל תגעו לי במחאה
    • טל על אל תגעו לי במחאה
    • Standback על אל תגעו לי במחאה
    • ido2267 על אל תגעו לי במחאה
    • itamars על אל תגעו לי במחאה
  • סימניה

    קרב נישואים שהמדינות לא יכולות לנצח בו
    הזהרו מציידי הכפירה
    מכתבו האחרון של שמואל זיגלבוים
    אם לא אתלבש כמו זונה, לי זה לא יקרה
    זכויות אדם, כבר לא טהורות
    "אלים" זה ה"גברי" החדש
    לאבחן את ה-DSM
    הנפקויות של אמהות
    ובסוף הם לא התחתנו
    הפרוטוקולים של זקני פלסטין?

  • RSS אות מיס פיגי

    • המסלול האקדמי המכללה למינהל: מקום העבודה העתידי לא כולל נשים. בכנס בנושא מדברים 4 גברים.
  • ציוצים Twiting

    • ציוץ חוזר מספטמבר: אביבה וינשטיין. נילי פריאל. שרה נתניהו. בני הזוג שלהם לא קשורים לבית ולמשק הבית 1 day ago
    • How annoyingly familiar. RT: @NickCohen4: "Beware the ferret-faced heresy hunters". in the Spectator tinyurl.com/btecl4r 2 days ago
    • אל תגעו לי במחאה « קרוא וכתוב bit.ly/LHooOI 2 days ago
    • בין פורנו לפשעי מלחמה « קרוא וכתוב bit.ly/KaVJ5m Between pornography and war crimes. Blogged, Heb. 4 days ago
    Follow @ncarmi
  • ארכיון

  • מפתח

  • קרוא

    כל ביקורות הספרים

  • כְּתוֹב

    חוק השבות
  • "שום דבר אינו מדהים כמו החיים. חוץ מהכתיבה. חוץ מהכתיבה. כן, בוודאי, חוץ מהכתיבה, הנחמה היחידה." (אורהאן פאמוק, 'הספר השחור')
  • יש לי יום יום תג

    אהוד אולמרט אהוד ברק או"ם אונס אזרחות אינטרנט אמנת הפליטים אקדמיה ארגוני זכויות אדם אתיקה עיתונאית אתיקה רפואית בג"צ בחירות ביה"מ העליון ביקורות ספרים גזענות דארפור דמוקרטיה הארץ הומוסקסואלים הטרדה מינית התנחלויות זכויות אדם זכויות נשים חופש הביטוי חוק השבות חוק ומשפט חיים רמון טרור יועמ"ש ישראל מבקשי מקלט מוסר משה קצב משפט בינלאומי נשים עבירות מין עינויים פוליטיקה פמיניזם פרטיות צה"ל רפואה שטחים תקשורת
  • יזכור

    יעקב כרמי (אלסטר) ז"ל. אבא שלי
    ראובן אלסטר ז"ל. דוד שלי
    גלריית צילומים שצילם אבא שלי

  • אתם לא לבד

    • 284,346 כניסות מאפריל 2010
  • ©

    כל הזכויות שמורות לנעמה כרמי

בלוג בוורדפרס.קום.

ערכת עיצוב: MistyLook של Sadish


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

הצטרפו אל 288 שכבר עוקבים אחריו

Powered by WordPress.com
loading בטל
הרשומה לא נשלחה - בדוק את כתובות המייל בבקשה!
הפעולה נכשלה, בקשה נסה שוב
מצטערים, הבלוג שלך אינו יכול לשתף רשומות בדואר אלקטרוני.