רוברט מוגאבה מנהל שלטון אימים בזימבבוואה. לא רק התרת דמם של מעט הלבנים שנותרו שם, אלא דיכוי כל החירויות, רדיפה והרעבה שיטתית של אוכלוסייה המתנגדת לשלטונו, והרס בתים המוני המותיר מאות אלפי אנשים עניים ללא קורת גג. כל זה אחרי שנבחר בשנית לעמוד בראש המדינה, בבחירות שהיו רצופות זיופים. ארה"ב ובריטניה קראו ל-African Union להתערב בזימבבאווה, קריאה שהאיגוד דחה. קריאה נוספת – לעצור את הפינוי הכפוי והרס הבתים – הופנתה לאיגוד ולאו"ם מטעם ארגונים לזכויות אדם. דובר האיגוד הגיב לפניות בטענה האומללה שמדובר ב"עניין פנימי". זוהי בדיוק הטענה ששוב איננה קבילה במשטר הבינלאומי של זכויות האדם מאז 1945.

רוברט מוגאבה
בניגוד לניתוחים מתחכמים, הטוענים כי למערב אכפת במיוחד מהנעשה בזימבבוואה מפני שהטרור שם מופנה כלפי לבנים (כאלו בקושי נותרו שם, ועיקר הזוועות מופנות כיום כלפי שחורים), נדמה שהמערב דווקא עושה פחות מדי. איך ניתן להבין את האדישות היחסית הזאת? בין אם כי לא אכפת לו מה שמעוללים שחורים לשחורים, שאז הוא חוטא בנוסף לכול בגזענות איומה; בין אם כי רגשות אשם על הקולוניאליזם הלבן גורמים לו למלא פיו מים; בין אם משום שהשמאל המערבי מחיל גם כאן סטנדרט כפול: מה שמעורר זעקות אימים כשמדובר במה שמעולל המערב לעולם השלישי, עובר בשקט כשמדובר במה שמעוללים שליטיו המקומיים של עולם זה לעמיהם הם. אבל זכויות אדם הן אוניברסליות ואת הפגיעה בהן צריך לגנות, ולהיאבק בה, תהא זהותו של הפוגע אשר תהא.
בשבוע שבו הצהיר שר החוץ הבריטי כי גל הטרור האחרון של מוגאבה נגד אנשיו שלו הוא עניין ל"דאגה בינלאומית רצינית", מתעקש משרד הפנים הבריטי לשלוח מסורבי מקלט ועצורים בחזרה לזימבבוואה. הטיימס דיווח אתמול כי משרד הפנים טמן מלכודת לזוגות שנדרשו להגיע למשרד הרשם הבריטי כדי להוכיח את כנות נישואיהם, ואז נאסרו על אורחיהם ונשלחו להרארה בתוך שעות, עוד לפני שעורכי-הדין שלהם הצליחו להגיע לבית המשפט כדי לטעון נגד גירושם. האצת החזרתם הכפויה של מבקשי מקלט שבקשתם סורבה ע"י בריטניה הביאה לשביתת רעב של המסורבים במתקני המעצר של משרד הפנים.
בינתיים השהה משרד הפנים הבריטי את כוונתו לגרש מתנגד משטר אחד חזרה לזימבבוואה, שבה הוא עלול להיות צפוי לעינויים או למוות. גירוש כזה עומד בניגוד לעיקרון של non refoulement, שהוא חלק מן המשפט הבינלאומי המנהגי המחייב. וכל זה דווקא בשבוע שבו צוין (ב-20.6) יום הפליט הבינלאומי.
עוד בנושא: