הבאזז של יחימוביץ (1)
כל-כך הרבה מילים נשפכו סביב הצטרפותה של שלי יחימוביץ לעבודה, עד שחככתי בדעתי אם להוסיף משהו. טוב, משהו צריך להיאמר על הבאזז הזה עצמו. יחימוביץ היא אשה עם דעות כמו שצריך, שעומדת על שלה בלי להתכופף, ומפגינה לוחמנות, אסרטיביות, אומץ ורהיטות – כולן תכונות שאני מעריכה. אבל עם כל הכבוד (ויש כבוד), מדובר כו-לה בעיתונאית, חריפה ככל שתהיה. אז זהו, שחלק גדול מהבאזז סביבה, אם לא כולו, נובע מהיותה עיתונאית; ועיתונאים, כידוע, אוהבים לכתוב על קולגות. קצת ריסון עצמי לא היה מזיק.
הבאזז של יחימוביץ (2)
ועכשיו משהו בקשר לתוכן. התבטאותה הראשונה של יחימוביץ אחרי טקס ההצטרפות המתוקשר נגעה ליחס לחרדים. יש לומר משהו על מה שיש בהתבטאות ועל מה שאין בה. לגבי מה שיש בה נדרשת הבחנה: נכון שההתבטאויות ביחס לחרדים נגועות פעמים רבות בנימות אנטישמיות, המזכירות את הז'רגון האנטישמי המסורתי כלפי יהודים, והן ראויות לכל גינוי והתנגדות. לא נכון שהחרדים הם "מיעוט נרדף". ולגבי מה שאין בה: מִלה אחת של ביקורת על מעמדן של נשים בחברה החרדית, מפי הפמיניסטית הידועה. אפשר לטעון בעד ונגד קואליציות אד-הוק עם הפוליטיקאים החרדים בנוגע לנושאים שהיא והם רואים עין בעין, כמו פורנוגרפיה. מכיוון שיחימוביץ, הפעם כבר כפוליטיקאית, בחרה לאותת לחרדים שהיא אִתם ובהזדמנות זאת לסחוט עוד כותרת או שתיים, כדאי לשאול אותה מה דעתה על-כך שהפרטנרים לעתיד שלה אינם מאפשרים לנשים להיות חברות במפלגות שלהם ולהתמודד לכנסת כמו יחימוביץ.
ואפרופו חרדים ויחימוביץ, מדן מלר קיבלתי באי-מייל את התזכורת בדמות הקטע משמאל.
אביר זכויות האדם
בייגה שוחט דוחה את התפטרותו מהכנסת כדי שיוכל להצביע בוועדה למינוי שופטים נגד מינויה של פרופ' רות גביזון לבית המשפט העליון. אי-כיבוד ההסכם מצד הליכוד, שיגרום לכך שהעבודה תאבד את מקומה בוועדה לאחר התפטרותו של שוחט, בוודאי איננו ראוי. ומכיוון שבהסכם מדובר, ניתן אולי לשקול צעדים משפטיים כנגד אי-כיבודו. אבל מִלה אחת צריך לומר גם על המחזה הלא-ייאמן הזה, שבו חבר כנסת דוחה את התפטרותו רק כדי לחסום מועמדת לבית המשפט העליון. כבר כתבתי שניתן להיות בעד או נגד גביזון, או לחלוק על עמדותיה; אך לומר על המשפטנית המובילה של האקדמיה הישראלית שהיא איננה "מועמדת ראויה" – נו נו. היא כנראה לא מגיעה לשיעור קומתם האינטלקטואלית של אליקים רובינשטיין, עדנה ארבל ואשר גרוניס… עד כדי כך ששוחט עומד לשלם "מחיר אישי",לדבריו, בדחיית התפטרותו. כנראה ייכנסו כמה ג'ובות פחות לחשבון הבנק העומד לתפוח מהחברויות בדירקטוריונים שמצפות למי שהיה שר האוצר. מן הסתם ראוי יותר, בעיני שוחט, לקבוע את הרכבו של בית המשפט העליון לשנים רבות וביום שלמחרת לפרוש מן החיים הפוליטיים.
המתנגד הזה, שחוסם כעת בגופו את מינויה של גביזון, כך נדמה לו לפחות, לא הצטיין כחבר כנסת רגיש במיוחד לזכויות אדם, בלשון המעטה. יש עדיין הזוכרים כיצד תקף את מי שהתנגדו בזמן האינתיפאדה הראשונה לחוק שהעניק לכוחות הביטחון חסינות מפני הרג, פציעה ונזק שגרמו לפלסטינים. גביזון עברה שינויים רבים בשנים האחרונות, אך את מה שתרמה לקהילת ולשיח זכויות האדם בישראל – אי-אפשר לקחת ממנה. עם כל ביקורתי על חלק מהשינוי בעמדותיה, לו הייתי צריכה לבחור בין יושרתה של גביזון לבין זו של שוחט – לא הייתי מהססת לרגע.
גם להארץ לא מגיע בדיוק ציון לשבח על הכתבה המגמתית והחד-צדדית בנושא שפורסמה במוסף, עם דוברים שרובם הגדול לא מתראיינים בשמם. ראו עוד כאן.
זכותון: אנשים עם מוגבלויות
היום הבינלאומי לזכויות אנשים עם מוגבלויות יצוין כמו כל שנה ב-3 בדצמבר. האו"ם הקים ועדה אד-הוק שתנסח אמנה בינלאומית חדשה לקידום והגנה על זכויותיהם וכבודם של אנשים עם מוגבלויות. מידע נוסף מופיע באתר המיוחד המוקדש להשתתפות ושוויון מלאים, UN Enable, שבו ניתן לעיין גם בטיוטת האמנה המוצעת. ההגנה שמקבלים אנשים עם מוגבלויות באמנות הקיימות לזכויות אדם נדונה כאן.