• ראשי
  • אות מיס פיגי
  • לרשותכם
  • על הבלוג
  • קצת עלי
  • דברו אלי

קרוא וכתוב

הבלוג של נעמה כרמי

Feeds:
פוסטים
תגובות
« הו, איזו התחייבות נחמדה
שקטה ומדויקת. לזכרה של גרייס פיילי »

קיץ קטלני

22 באוגוסט 2007 על-ידי נעמה

עם כל יום שעובר, על שלל תאונותיו ואסונותיו, נדמה כי הקיץ – משאת נפשם של כל ילד וילדה, חופש גדול, ארטיק ובריכה – נהפך לאויבם הגדול. נשכחים במכונית המשפחתית למותם בחום היוקד; נהרגים בתאונות בדרכם אל החופשה וממנה, מותירים רק סנדלים ובגד-ים מיוּתם על האספלט; טובעים למוות בים ובבריכה, גם תחת השגחתם של מצילים; קשורים ומוכים ב"חסותם" של הורים מתעללים. טוב, זה לא רק בקיץ.

מפרספקטיבה של זכויות אדם, זכויות ילדים ייחודיות מכמה היבטים. אחד מהם נוגע לשאלה על מי מוטלת החובה הנגדית להגן עליהן. לגבי רוב רובן הזכויות, מוטלת החובה הנגדית במיוחד על מדינות. זאת בעיקר באשר לחובה להבטיח את הזכויות, קרי, לא רק לא לפגוע בהן בזכויות במישרין (=לכבד), אלא לדאוג כי גם אחרים לא יפגעו בזכויות. חובה זאת כוללת בחובה את החובה לחנך לזכויות אדם, לחוקק חוקים המגינים עליהן, ולהעניק תרופה למי שזכויותיהם נפגעו. כך, למשל, כאשר זכויות אדם נפגעות במסגרת המשפט הפלילי, המדינה היא התובעת ולא הקורבן. כשמדובר בזכויות חברתיות וכלכליות, חלק גדול של החובה הנגדית מוטל על המדינות בלבד, ולא על כל יחיד ויחידה: אין לי חובה כאדם פרטי לדאוג לפרנסתו, לדיורו ולחינוכו של הזולת. חובה זאת מוטלת במובהק על המדינה, בגלל יכולתה לעשות זאת; יכולת שאין לאדם פרטי. זאת בניגוד לחובה המוטלת על כל אחד ואחת כשמדובר ברוב הזכויות האזרחיות – לא לפגוע בשלמות גופם, בחֵירותם ובכבודם של אחרים, למשל.  חובתה של המדינה כאן היא, כאמור, כפולה: לכבדן – לא לפגוע באותן זכויות בעצמה, ולהבטיחן – לדאוג לתשתית המאפשרת את מימושן ולוודא שאחרים לא פוגעים בהן.

כשמדובר בזכויות ילדים, החובה הנגדית מוטלת קודם כל על הוריהם. על המדינה מוטלת בעיקר החובה לוודא כי אלו ממלאים את חובתם ולהיכנס לנעליהם כאשר הם כושלים מלעשות זאת. עניין זה מבטא את האחריות העליונה שיש למי שמביא ילדים לעולם. ילדים שלא ביקשו להיוולד; שתלויים בהוריהם ובמבוגרים אחרים במשך זמן רב עד שהם יכולים לעמוד ברשות עצמם, להיזהר, לדאוג לעצמם; שטרם שהבשילה בהם הבגרות הגופנית והנפשית המאפשרת להם לעשות כל זאת. הם זכאים לזכויות מיוחדות המבטאות את ההגנה המיוחדת שיש לתת לפגיעים במיוחד, אך גם לזכויות שיש לכל אחד ואחת מאתנו כבן אנוש. לכולנו כחברה, אך קודם כל להוריהם, אחריות לחייהם, רווחתם ואושרם. לילדים האלה נהפך הקיץ, ברגע קטלני אחד, מכמוסה מרוכזת של אושר ילדותי למלכודת מוות.  ולכישלון צורב של חברה שאינה יודעת להגן על מי שתלויים בה כל-כך, שיש לרפד את דרכם עד שיוכלו ליהנות במלואה ממתנת החיים שקיבלו.  ונשמרתם מאד לנפשותיהם.

  • לחיצה לשיתוף בפייסבוק (נפתח בחלון חדש)
  • לחצו כדי לשתף בטוויטר (נפתח בחלון חדש)
  • לחצו כדי לשתף ב LinkedIn (נפתח בחלון חדש)
  • לחץ כדי לשתף ב-Tumblr (נפתח בחלון חדש)
  • לחיצה לשיתוף ב-Flattr (נפתח בחלון חדש)
  • יש ללחוץ כדי לשלוח קישור לחברים באימייל (נפתח בחלון חדש)
  • לחצו כדי להדפיס (נפתח בחלון חדש)

פורסם בזכויות אדם | מתויג זכויות ילדים |

  • ד"ר נעמה כרמי

  • הצטרפו ל 648 מנויים נוספים
  • וְזֹאת הַתְּרוּמָה

    לתרומה לאחזקת הבלוג בפייפאל.
  • הבלוג בפייסבוק

  • הטוויטר שלי

  • מפתח

  • ארכיון

  • רשימות אחרונות

    • ומעין תנחומותי עוד לא דלל
    • שובל של חסד
    • גישה לרשומות פסיכיאטריות – מה הבעיה
    • ניגוד העניינים של גאולה אבן-סער
    • עיגון משפטי לזכויות אדם אינו מספיק: זכויות חולים כמקרה בוחן
  • סימניה

    מסכת השקרים של ההפיכה המשטרית
    המשבר הפוליטי והחוקתי בישראל
    מחשבת את קצה לאחור
    בחזרה לאדם השלם
    המתה בסיוע רפואי בקנדה
    כן, רק לא ביבי
    הומוסקסואלים לא שמאלנים
    למה הארץ הולך על הראש של העבודה ומרצ
    מדוע וכיצד ללמד היסטוריה
    פשעי ציות ופשעי סירוב, שם וכאן

  • קרוא

    כל ביקורות הספרים

  • וכתוב

    ספרי "זכויות אדם: מבוא תאורטי", הוצאת רסלינג 2018.

    לחצו על התמונה לפרטים ורכישה.

  • וכתוב

    ספרי "חוק השבות: זכויות הגירה וגבולותיהן", הוצאת אוניברסיטת תל אביב, 2003..

    לחצו על התמונה לפרטים ורכישה

  • "שום דבר אינו מדהים כמו החיים. חוץ מהכתיבה. חוץ מהכתיבה. כן, בוודאי, חוץ מהכתיבה, הנחמה היחידה." (אורהאן פאמוק, 'הספר השחור')
  • יש לי יום יום תג

    ICC אהוד אולמרט אהוד ברק או"ם אונס אזרחות אינטרנט אמנת הפליטים אקדמיה ארגוני זכויות אדם אתיקה מקצועית אתיקה עיתונאית אתיקה רפואית בג"צ בחירות ביה"מ העליון ביקורות ספרים ביקורת בלוג בנימין נתניהו ג'נוסייד גדעון לוי גזענות דארפור דמוקרטיה דת הארץ הומוסקסואלים הטרדה מינית התנחלויות זכויות אדם זכויות ילדים זכויות נשים חולים חופש הביטוי חוק השבות חוק ומשפט חיים רמון חינוך חמלה חקירות טרור יועמ"ש ילדים יצחק לאור ישראל כאב כיבוש כנס מבקשי מקלט מהגרי עבודה מוות מוסר מחאה חברתית מחלה משה קצב משפט בינלאומי משפטיזציה נשים נתניהו סרטן עבירות מין עינויים עמוס שוקן פוליטיקה פייסבוק פמיניזם פרטיות צה"ל רופאים רפואה שואה שטחים שמאל תקשורת
  • יזכור

    יעקב כרמי (אלסטר) ז"ל. אבא שלי
    ראובן אלסטר ז"ל. דוד שלי
    גלריית צילומים שצילם אבא שלי

  • הגברת המודעות סרטן השחלות | Promote Your Page Too

  • ©

    כל הזכויות שמורות לנעמה כרמי

יצירה של אתר חינמי או בלוג ב־WordPress.com.

WPThemes.


  • הרשמה רשום
    • קרוא וכתוב
    • הצטרפו אל 648 שכבר עוקבים אחריו
    • כבר יש לך חשבון ב-WordPress.com? זה הזמן להתחבר.
    • קרוא וכתוב
    • התאמה אישית
    • הרשמה רשום
    • הרשמה
    • להתחבר
    • העתקת קישור מקוצר
    • דווח על תוכן זה
    • View post in Reader
    • ניהול מינויים
    • צמצום סרגל זה