האמנה בדבר זכויות של אנשים עם מוגבלויות נכנסה לתוקף ב-3 באפריל, עם אשרור האמנה על-ידי 20 מדינות. 126 מדינות חתמו על האמנה מאז 30 במרץ 2007 (אז נפתחה לחתימה) ו-71 מדינות חתמו על הפרוטוקול האופציונלי שלה. האמנה תחייב משפטית החל מה-3 במאי 2008.
על-פי הערכת האו"ם, יש בעולם כ-650 מיליון בני-אדם עם מוגבלויות; כ-80% מהם חיים במדינות פחות מפותחות. ב-2/3 מהמדינות החברות באו"ם אין חקיקה המגינה על זכויותיהם.
החוק הישראלי להגנה על אנשים עם מוגבלות נחשב למתקדם והזין דיונים בינלאומיים סביב האמנה ומסמכים אחרים. עם זאת, ישראל, שחתמה על האמנה ב-30 במרץ 2007, טרם אישררה אותה.
המונח "אדם עם מוגבלות" מועדף על-פני "נכה" משום שהוא איננו מזהה בין האדם לנכותו ומדגיש את היותו קודם כול אדם.
מעניינת ההגדרה של האמנה למוגבלות, המתייחסת אליה כאל אינטראקציה בין הליקוי של האדם לבין המכשולים החברתיים המושמים בפניו: "מוגבלות נובעת מאינטראקציה בין אנשים עם ליקויים לבין מכשולים של גישה וסביבה המעכבים השתתפות מלאה ויעילה בחברה באופן שווה עם אחרים." (מתוך המבוא לאמנה).
כך, אנשים עם מוגבלויות כוללים "בעלי ליקויים גופניים, נפשיים, אינטלקטואלים או תחושתיים ארוכי-טווח, שבאינטראקציה עם מכשולים מסוימים עלולים לעכב השתתפות מלאה בחברה על בסיס שווה עם אחרים." (סעיף 1 לאמנה).
עוד: בחניון של איקאה
אמנה בדבר זכויות של אנשים עם מוגבלויות
חתימה ואשרור על האמנה: תמונת מצב
חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, התשנ"ח-1998