שופט בית המשפט העליון אליעזר ריבלין משמש כיו"ר ועדת הבחירות. מהדיווח על פסילת שתי המפלגות הערביות בידי ועדה זאת, שבו נאמר כי השופט לא השתתף בהצבעה, לא הצלחתי להבין האם השופט לא נכח בישיבה או נמנע בהצבעה. את התשובה קיבלתי הערב מקורא הרסס שלי, שהפנה אותי לידיעה בגלובס, שבה התקומם דובר ועדת הבחירות על קביעתו של גלובס בכתבה קודמת, שהשופט ריבלין מעל בתפקידו בכך שהשתתף בישיבה אך בחר שלא להצביע. אומר הדובר, בין היתר:
"הקביעה שבדיון על פסילת הרשימות בל"ד ורע"מ-תע"ל מלהתמודד בבחירות לכנסת ה-18, מעל יו"ר הוועדה, שופט בית המשפט העליון אליעזר ריבלין, בתפקידו כיוון שלא השתתף בהצבעה, גובלת בחוסר אחריות ומוטעית מיסודה. לכל חבר בוועדה הבחירה החופשית בין הצבעה בעד, הצבעה נגד והימנעות".
"יו"ר הוועדה אינו יושב על כס המשפט במעמד זה, וקולו בדרך כלל שקול לקולו של כל אחד מחברי הוועדה. החלטתו של יו"ר הוועדה להימנע מלהשתתף בהצבעה באה מתוך שיקולים כבדי משקל, ולאחר שפרש בפני חברי הוועדה בהרחבה את אמות המידה המשפטיות הרלוונטיות, והדגיש בין השאר כי הכנסת מבטאת את הרעיון הדמוקרטי שלפיו כל אדם או קבוצה רשאים להחזיק בהשקפת עולם ולהתמודד עליה בבחירות. כך גם נהגו בעבר שופטים שהיו יושבי-ראש, אם כי היו כאלה שבחרו להצביע."
צודק הדובר שלכל חבר בוועדה, כבכל גוף מחליט, שמורה גם הזכות להימנע. נכון גם שפורמלית קולו לא שווה יותר מקולות שאר חברי הוועדה. אבל אני שותפה לדעתו של גלובס, כי בכך שריבלין בחר באפשרות זאת הוא מעל בתפקידו. יו"ר ועדת הבחירות הוא שופט בית המשפט העליון, בעוד שחברי הוועדה הם פוליטיקאים. ככאלה, בבואם לדון בשאלה האם לפסול רשימות אחרות שיקוליהם פוליטים. ליו"ר הוועדה אחריות לתת את ה-input המשפטי ואת התמונה הרחבה. על פי הדובר כך עשה, אבל נמנע מלהביע בסופו של דבר את דעתו. דעה שצריכה להיות תוצר של ניתוח הנסיבות העובדתיות, הפרשנות לחוק וההלכות הפסוקות בעניין. יו"ר ועדת הבחירות איננו בבחינת יועץ חיצוני לוועדה, ובהימנעותו מהכרעה יש משום התחמקות, אם לא פעולה שיאה לה תואר חריף יותר.
ובשארה, טיווח?
נדמה לי, עם זאת, שעל נועם שרביט, שכתב את הרשימה המקורית, להיות זהיר יותר בהיבטים אחרים. למשל, בקובעו כי "עזמי בשארה, טיווח את ירי טילי החיזבאללה במלחמת לבנון השנייה ונמלט מהארץ." לא ברור על אילו ראיות הוא מסתמך בקביעה נחרצת זאת. ככל הידוע לי זהו חשד בלבד, שככל הנראה לא יתברר.
על פסילת רשימות בכלל אני מקווה לכתוב בפוסט הבא (בלי נדר).