בכתבתה במוסף הארץ על ההכחשה הישראלית של הכיבוש, מראיינת גיתית גינת את הפרופסורים יצחק שנל וצ’רלס גרינבאום. שניהם מסכימים, אפרופו התמונות שהעלתה עדן אברג’יל לפייס שלה, ש”התדהמה מתמונת פייסבוק הקטנה קשורה להכחשת התמונה הגדולה”. (וגם מסיטה את המוקד מהקורבנות הפלסטינים אלינו ומה שהכיבוש עולל לנו – נ”כ).
מכל התובנות המעניינות המובאות בכתבה אני רוצה להתמקד באחת. גרינבאום, פרופרסור אמריטוס מהחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית, מדבר על האופן שבו המדיה החדשה תוכל אולי לסדוק את חומת ההכחשה (אם לא יווצר עודף מידע שאף הוא אוטם). הוא גם מזכיר שצריך להיות זהירים ביחס לטכנולוגיה של החשיפה, שעובדת לשני הכיוונים. ומוסיף:
זה גם פרדוקס שחברים בארגוני זכויות אדם מתלבטים ביחס אליו לאורך שנים, הרבה לפני יו-טיוב. מאז מלחמת העולם השנייה, והתיעוד המצולם שלה בידי הנאצים ובעלות הברית, יש עלייה בחקיקה בינלאומית בעניין זכויות אדם. מצד שני, אנחנו ממשיכים לראות זוועות בכל רחבי העולם. כפסיכולוגים חברתיים זה האתגר שלנו: איך ניתן לא רק לחוקק, אלא גם להפנים את הנורמות שמציגה החקיקה. תיעוד ביו-טיוב או בפייסבוק, לפחות באופן נקודתי, חושף את הפער בין התנהגות לחקיקה. על סגירת הפער הזה צריך לעבוד. עד שלא תהיה בציבור תודעה שאפשר לתרגם לפעולה, לא יקרה שינוי. לפעמים זה קורה מהר, כמו נפילת חומת ברלין, ולפעמים זה פשוט לא קורה לעולם. [ההדגשות שלי]
ברור שחקיקה זה לא מספיק (ולפעמים יותר מדי). גם כשהיא מלווה במנגנוני אכיפה, כמו בחקיקה פנימית, הם הרבה פעמים לא מופעלים. כך שהיא נהפכת כמעט לאות מתה. גם כשיש פסיקות בג”צ המדינה לא תמיד מקיימת אותן. ודאי כשמדובר במשפט בינלאומי, שאחת מנקודות התורפה שלו היא האכיפה.
חוקים לעולם לא יעשו לבד את העבודה של שינוי תודעה. לרוב חוקים משקפים נורמות חברתיות יותר משהם יוצרים אותן. משפט הוא יצור שמרני למדי בהתפתחותו. כמו הינשוף של מינרווה אצל הגל, פעמים רבות הוא מסכם את ההבנה של התקופה ולא מבשר אותה. באותם מקרים שבהם הקדימו החוקים, כניסוח של מצב רצוי חברתי, את הנורמות – נוצר פער שאכן יש לסגור. תקופת הביניים עד לסגירתו מייצגת בלבול נורמטיווי, שביטא אולי במיטב סגן נשיא ארה”ב ספירו אגניו: “הממזרים שינו את הכללים”. ואף אחד לא סיפר לי.
מבחינת שיח זכויות האדם, הגעה לערכאות משפטיות היא בעצם תבוסה. כי משמעותה שהפגיעה כבר נעשתה; שלא היתה הפנמה מספקת של הנורמות; שלא נמצא פתרון למחלוקת או לסכסוך בהסכמה או בפשרה. הניצחון הגדול של שיח זכויות האדם הוא דווקא באי-הגעה לשלב המשפטי. חינוך, חינוך, ושוב חינוך. וחינוך כבר אמרנו? אם הזכרנו את האחד בספטמבר. חינוך שיביא להפנמת הנורמות של כבוד לזולת ולזכויותיו; של הבנה מהי דמוקרטיה במובנה העמוק; של הכרה בכך שגם ליריבים ולאויבים יש זכויות. ובזכויותיהם של מי שנתונים לסמכותנו ולשליטתנו חובה עלינו לנהוג זהירות מיוחדת.
המדיה החברתית מאפשרת דמוקרטיזציה רחבה של מאבקים חברתיים. אמנם, בקרב שכבה מסוימת: גם כאן יש פערים דיגיטליים. אבל אם נתרכז לרגע בחיובי, היא מספקת ערוצים נוספים למחאה ופעולה ולגיוס להן. דמוקרטיה איננה רק שלשול פתק פעם בארבע שנים. היא כרוכה בדיון מתמשך וניסיון לשכנע; במחויבות פעילה וניסיון להשפיע על סדר היום וסדר העדיפויות של החברה שלנו; בתזכורת מתמדת שהאזרחים הם הריבון. תזכורת קודם כל לעצמנו, שאחריות רבה בצִדה.
נהדר. דברייך כאן משרים עלי אופטימיות.
הלוואי.
שנה טובה של דיון מתמשך וניסיון לשכנע – כולל האחריות.
אודה שלא קראתי את הכתבה. הטענה שיש כיבוש מוסתר מעיני הישראלים, ורק ארגוני זכויות האדם וגדעון לוי מביאים את הכיבוש לבתים היא ההכחשה. טענה שקיימת חומת הכחשה מנותקת מהמציאות של מדינת ישראל בגלל שירות החובה, חיילי צה"ל הם עדים לשליטה הישראלית בפלסטינאים.
חוקרים ועיתונאים לוקחים את הפער הידיעות על פעולות הצבא במדינות שנהוג בהם גיוס בררני, כארה"ב ורוסיה, ואונסים דגם של פער בידיעות על מציאות ישראלית שונה לחלוטין. בארצות-הברית יכול להיות אזרח שאיש ממכריו לא שירת או משרת בזרועות הבטחון, בישראל דגם זה יכול להיות נכון רק לגביי חרדים וערבים. הרוב המוחלט של עם ישראל יודע ומכיר את המחיר הכרוך בשליטה בפלסטינאים, הרי חיילי צה"ל חוזרים פעם בשבועיים הביתה ומספרים מה קורה בבסיס בארוחת שישי.
אבל למה להרוס דגם מצוין מול מציאות ישראלית?
מוסתר ומוכחש הם שני דברים שונים.
מסכים עם כל מילה שנחקקה בפוסט. 43 שנה של כיבוש והכחשה מאז 'השבוי' ו'חירבת חזה' של ס. יזהר אנחנו מתמודדים (בעצם לא כל כך מתמודדים) עם השאלה איך אנחנו ממשיכים לשמור על דימוי אנושי והומני לפחות בעיני עצמנו. בכל פעם המתודה שהמצאנו מאבדת מכוחה ואנחנו צריכים תרופה חזקה יותר כדי להמשיך בכיבוש ולהישאר אנושיים. מיורים ובוכים עד קושרים ומצטלמים אנחנו מנסים לכסות על מדינת האפרטהייד שהקמנו בכסות דמוקרטית רחימאית. והרי אנחנו מדינה יהודית ודמוקרטית! ועל רקע זה מן הסתם מסתמנת המדינה היהודית דמוקרטית כפרודיה על דמוקרטיה.
כי מה זה בעצם מדינה יהודית דמוקרטית? במדינה יהודית דמוקרטית כשרב כותב ספר המתיר להרוג גויים אסור לזמנו לחקירה, משום שהביע דעת תורה. אבל אם חכם דת מוסלמי יכתוב ספר שמתיר הריגת יהודים עפ"י הקוראן, חובה לחוקרו, להעמידו לדין ולכלוא אותו בבית-סוהר. למה? כי זו מדינה יהודית דמוקרטית!
דודו פלמה היקר –
בירור קצר של המושג ' אפרטהייד ' מראה כי הנך שש להשתמש במושג למען רווחים אישים כאלה ואחרים ( מישהו אמר פופוליזם ? ) . אין אפרטהייד ואף פעם לא היה . יש משהו אחר , לא אני אשפוט אם טוב או רע יותר . אפשר למצוא או להמציא לו מושג אם תרצה אבל הגיע הזמן להפסיק עם זילות המושגים והרעיונות .
אפרטהייד עלק .
נעמה , תודה רבה על הבלוג המעולה , על מילים מאירות עיניים ומחשבות , על ידיעותיך הרבות וכמובן על ההשקעה העצומה . שנה יפה ושמחה 🙂
אינדי היפני הנודד