לפני שש שנים כתבתי על כך שהארץ חגג בעמודו הראשון על טעות שעשה הניו-יורק טיימס. טעות שהטיימס תיקן בכתבת תיקון שפירסם בעמודו הראשון, ובהערת עורך (תת-מדור נפרד המוקדש לתיקונים מיוחדים הדורשים את התייחסות העורך) מיוחדת:
ועכשיו תראו מי טורח לפרסם את הסיפור על השגיאה בעמודו הראשון. העיתון שאצלו אין כלל מדור תיקונים, דוגמת זה המתפרסם בקביעות בניו-יורק טיימס שגם מזמין כמדיניות את הקוראים לשלוח לו תלונות והצעות לגבי הדורש תיקון, הערות שהוא מקבל בברכה, כלשונו. מי שחוגג על השגיאות של הניו-יורק טיימס הוא העיתון שמדי פעם מפרסם "הבהרה" בלשון רפה (מה יש להבהיר, שטעיתם?), לְמה שדורש את הלשון המפורשת "תיקון". העיתון שלא מגיב כלל על הערות תיקון שנשלחות לו לגבי פרטים חשובים ששגה בהם, ואיננו מתקן אותם. העיתון שמן הנסיבות של הפעמים הספורות שבהן כן פירסם "תיקון" אפשר להניח, לא בלי ביסוס, שזה היה בעקבות איומים בתביעות ענק מצד עורכי-דין ידועי שם.
מה היה עושה הארץ אם היה נופל כמו הניו-יורק טיימס? לא יהיה זה מרחיק לכת לשער שלא היינו רואים שם כתבה על כך בעמוד הראשון, או הערת עורך של לנדאו הקובעת כי העיתון היה צריך לבדוק יותר טרם הפרסום, או לפנות לאדם מסוים לקבל את תגובתו, כמו בדוגמא אחרת להערת עורך שפורסמה לאחרונה בניו-יורק טיימס.
אכן, לא מרחיק לכת לשער. כי זה בדיוק מה שעשה הארץ היום, כך מדווחת ולווט, בעמ’ 5.
לא תיקון, לא התנצלות על הטעיית הקוראים. ודאי שלא מאמר תיקון והכאה על חטא של הכותב או של העורך הראשי. “הבהרה”. בעמ’ 5. שלא רק שמתייחסת רק לעניין הכותרת, החשוב אמנם מאוד, אלא עושה גם היא רק חצי עבודה, כפי שמסביר מאמרו של יהודה בן מאיר המתפרסם היום בהארץ. (זה מנהג שם לאפשר את התפקיד הביקורתי לימנים או אקס-ימנים שכותבים במדור הדעות). שלא לדבר על ה”טעויות” האחרות שנפלו בפרשנותו המעוותת והמסלפת של לוי, שכבר כתבתי עליה. נו, אבל הרי אי אפשר להתייחס לכל השגיאות והסילופים שקיבלו כותרת ראשית ב”הבהרה” קטנטונת… היא הנותנת. מעניין, אגב, יהיה לראות מה ה/יתפרסם במהדורה האנגלית. והאם ה”הבהרה” תופיע גם במהדורת האינטרנט…. יש כתמים שאי אפשר להבהיר. בקוסמטיקה זה מאוד מתסכל. בהקשרים אחרים יש כלי יותר חזק: תיקון (מלא!) והתנצלות.
בטור הפרידה שלו כעורך העין השביעית, מזכיר עוזי בנזימן, אחד העיתונאים הטובים שעבדו בהארץ, את המדור ‘איפה טעינו’ שייסד בגיליון הראשון של העין השביעית:
אני מזכיר את המקרה ההוא, היום כשאני כותב את טור הפרידה הזה מתפקיד העורך הראשי של "העין השביעית", כדי לומר לעצמי, ואולי גם לעיתונאים אחרים שמוכנים לשמוע, שקצת ענווה ובקרה עצמית אינן מזיקות בעת ביצוע המלאכה העיתונאית. איננו יודעי-כל, הזחיחות היא מן השטן, והיחס למלה המדווחת צריך להיות כבד ראש. בשורה התחתונה עיתונאים נבחנים באמינותם.
“לשגות זה אנושי (…) עיתונים רציניים מבינים שהנכונות לתקן היא חלק מתג האמינות של העיתון, שהוא הנכס העיקרי של כל כלי-תקשורת”. כתבתי בהמשך אותה רשימה שציטטתי את חלקה בפתיחה.
ולווט כותבת: “אני חושבת שגם לוי צריך לכתוב מאמר תיקון טעויות, ושהוא (יחד עם העורכים שלו) צריכים לעבור הליך משמעתי חמור בעיתון.”. עורכיו. בדרך כלל מי שמאשר את הכותרת הראשית בעיתון, אם לא נותן אותה בעצמו, הוא העורך הראשי.
ואנחנו, ניחוש, לא נראה לא הליך משמעתי, ולא עורך ראשי שהולך הביתה. לא רק כי זאת אינה התרבות העיתונאית בישראל, גם לא בהארץ המתיימר להידמות (או שכבר לא?) לעיתונים שזאת תרבותם. אלא משום שנראה כי הביזיון הזה, בכל קנה מידה עיתונאי, הוא חלק מאג’נדה מכוונת של העיתון.
אני, כמובן, אשמח להתבדות.
עדכון (29.10): גדעון לוי פירסם מאמר בכותרת “טעינו, אבל”. גם באנגלית. ישפטו הקוראים את כתב ההגנה שלו.
אני לא מצליח להבין, מדוע לא הולכים ב"הארץ" (וגם בעיתונים אחרים בארץ, כולל אפילו "ישראל היום") בעקבות האורים והתומים מחו"ל, ומפרסמים באופן שוטף מדור תיקונים, כפי שתיארת.
זה לא סוד שעבודת העיתונאים נעשית בלחץ רב, וטבעי שיפלו בה טעויות, אם מחמת לחץ הזמן, או בגלל חוסר הבנה של עיתונאי בתחום כלשהו מהתחומים המקצועיים הרבים שהוא נדרש להם, או כמו במקרה האפרטהייד, כתוצאה מעודף להט אידאולוגי שלא זכה לריסון בידי עורך שקול. מה הבושה הגדולה בלהודות בהן? מה פחיתות הכבוד?
מה שאומרים: לא תיקון ולא נעליים.. ההבהרה כאילו מנותקת המאמר: "לפני יומיים פרסם 'הארץ' את הכותרת הסנסציונית הגורסת כי "רוב הישראלים תומכים במשטר אפרטהייד בארץ" (בגרסה האינטרנטית הכותרת שונתה). המאמר – הטוען כי על פי סקר שבוצע לאחרונה מרבית הישראלים לא רק תומכים באפרטהייד, אלא גם מחזיקים בדעות גזעניות כלפי ערביי ישראל ומאמינים שהאפרטהייד כבר קיים כיום בישראל": וזה מהמאמר עצמו. האם ניתן לציין, ובכך להטעות, שבעצם ההתייחסות היא למצב היפוטתי לא ביחס לסקר עצמו? מה גם שיש כבר התייחסיות של עיתונים אחרים בעברית ובאנגלית על הכתבה עצמה של לוי.
[…] על ידי קרן זו או אחרת, זכרו: אין אתר שאינו ממומן (למעט כמה בלוגים עצמאיים). אי אפשר לעשות את העבודה הזו (ולא מדובר […]
נעמה,
דבר אחד אני לא מבינה.
למה את ממשיכה לקרוא את הארץ?
אם העיתון הזה חצה את גבולות היושרה והמקצועיות העיתונאית, למה לממן אותו?
השירות הכי גדול שאת, כבעלת בלוג, יכולה להעניק לקוראים, הוא להפנות אותם לאמצעי תקשורת שעומדים בסטנדרטים הללו.
העונש הכי גדול, מקצועית וכספית, שיכול אמצעי תקשורת לקבל הוא התעלמות.
גילוי נאות: אינני קוראת את הארץ ואני משלמת כדי לקרוא עיתון שאני מאמינה ביושרה של כותביו ועורכיו (גם אם אינני מזדהה תמיד עם האג'נדה שלהם, וגם אם שירות הלקוחות שלהם מזעזע…), או במילים אחרות: אני צורכת עיתונות שלהבנתי נותנת לי את השירות שראוי שעיתונות תיתן: תיווך סביר והוגן של המציאות לקוראים.
בראייתי, אמצעי תקשורת "מתבגר" כשהוא מפסיק להפנות לתקלות של אמצעי תקשורת אחרים (אלא אם יש להן ערך תקשורתי כשלעצמן), אינו "מתכבד בקלונם של אחרים", ומתחיל לייצר עבודה עיתונאית – אקטואליה, פרשנות וכד' – שעומדת בפני עצמה.
ובלוג הוא בעיניי אמצעי תקשורת לכל דבר.
אני רק שאלה, בקשר לפירסום ההבהרה בהארץ בקשר לידיעה שהתפרסמה בכתבה של גדעון לוי ש"רוב הישראלים תומכים במשטר אפרטהייד בארץ".
סליחה, יש משהו שאני לא מבין, האם משום שרוב משתתפי המדגם ענו בהווה על השאלה שאם ישראל תספח את השטחים בעתיד הם שוללים את האפשרות להעניק לפלסטינים המסופחים זכות הצבעה לכנסת, זה אומר שרוב הציבור גזעני רק בעתיד ולא בהווה?
אני לא קורא שום "עיתון" וגם לא אתר של עיתונים מישראל וניזון מאמצעי התקשורת בחו"ל ובלוגרים. תתפלאו עד כמה שזה עוזר להבין את המציאות טוב יותר שלא לדבר על הרבה פחות לחץ בחיי היום יום (אני שוהה בחול). אני כמובן לא מצפה מאף ישראלי שדלוק על חדשות ואקטואליה להבין על מה אני מדבר, אבל זה לא אומר שזה לא נכון.