עוד פלגיאט של ירח טל. אבל מה שמדהים הוא שהתאריך המתנוסס בראש הביקורת “שלו” – המועתקת הפעם מהאינדיפנדנט הבריטי – הוא ה-9.11.
החשיפה של הפלגיאט הקודם התפרסמה אצלי בבלוג ב-23.10. למחרת, ה-24.10, התפרסם תחקיר הפולואו-אפ של העין השביעית, שהראה שמדובר בשיטה ולא ב”טעות” חד פעמית כפי שניסה טל לתרץ אותה. הוא אף הודה, בסופו של דבר, בכך שנהג להעתיק טקסטים. כלומר, האיש פשוט ממשיך בשלו… ולאיש – באוניברסיטת בר-אילן, באתר הארץ – לא אכפת.
איך עליתי על זה הפעם? קיבלתי פינגבאק לרשימה שכתבתי על הספר ‘בארץ המובטחת’, מאתר ההוצאה. ניגשתי לראות ומצאתי שמדובר ברשימת קישורים שהם נותנים לביקורות שהתפרסמו על הספר (הנפלא). ביניהן של אחד, ירח טל. נו, משם כבר הדרך היתה קצרה. הייתי בטוחה שמדובר באחד הפלגיאטים הישנים שלא הורדו מהערוץ, כפי שעלה מכתבת מעקב שנייה של העין השביעית בנושא. אבל לא, מדובר במוצר טרי. מה-9.11, כאמור. לא ייאמן.
אני מודה ומתוודה שריחמתי על טל לאחר שנחשף בקלונו. קיוויתי שפרנסתו לא תיפגע ושרק יועבר לתפקיד אחר. ודאי שלא שיערתי כי ימשיך במנהגו. כעת מתברר שבמקום להתבייש בפינה, טל ממשיך לייצר פלגיאטים מהמקפצה. והכול בכובע אקדמי – הוא אוחז בתואר דוקטור – בערוץ של אוניברסיטה בישראל. מהארץ, אני מודה, כבר אין לי ציפיות. מה גם שהעורך שלו (“דבר האלוף” קראו לטור שלו לפני שהבינו שם במאוחר מה את הפדיחה), עסוק בלהתכתש מעל דפי העיתון (או האתר) עם סטטוסים בפייסבוק. ועם זאת צריך להיות מובן שכלי תקשורת רציני לא יכול שלא להתנער מכך. ואילו אוניברסיטה שממשיכה לתת במה לפלגיאריזם סדרתי – צריכה להידרש לבדק בית רציני. בלוגו של בר-אילן המתנוסס בראש הערוץ (לצד זה של הארץ), מופיעה הסיסמה “מסורת של מצוינות”. אין ספק, זאת מתחילה להיות מסורת.
עדכון, 19.11: על פי העדכון של העין השביעית, הארץ הסיר את הלוגו שלו מערוץ המדע. (נשאר רק הכיתוב “פרויקטים שיווקיים”…). יפה! עכשיו נשאר לחכות לאוניברסיטת בר-אילן. פלגיאט הוא עבירה אתית-אקדמית חמורה, גם משמעתית.
גם אני מרחמת על ירח טל. כל האפיזודה הזאת מזכירה לי את הספר הנפלא "חסד" ומעבירה בי צמרמורת.
אבל בנוגע לאלוף בן – אני דווקא חושבת שיש מסר רחב וחשוב במאמר התגובה של בן. המקרה האישי מאפשר דיון וביקורת על השיח הישראלי בכלל והאינטרנטי בפרט, זה שאפשר בקלות מחרידה ממש להרהר בהוצאה להורג של אנשים, ולפעמים גם להוציא אותה לפועל (אם מדובר בטרוריסט פלסטיני מסוכן, או ראש ממשלה ישראלי מסוכן, או כל מי שיש צורך להיפטר ממנו). האלימות בשיח הפוליטי הישראלי עברה מזמן את גבולות הדמוקרטיה והטעם הטוב. מוטב שאנשים יכתבו ויתנסחו בצורה אחראית – אולי זאת תהיה ההתחלה של כמה פעולות אחראיות במרחב המדמם.
כל מה שכתבת נכון ולענין, להוציא את עקיצתך בעורך הארץ "שעסוק בלהתכתש מעל דפי העיתון (או האתר) עם סטטוסים בפייסבוק"
זה לא לענין. דוקא מאמרו של אלוף בן עוסק בבעיה אמיתית. זהו מקרה בוחן, לאו דוקא בעיה אישית של עורך העיתון.
מעבר לכך, התנהגותם של אוניברסיטת בר אילן ושל העיתון היא תמוהה בלשון המעטה.
זאת המשוואה בארץ ישראל : עריפת ראשים על עברות קטנות וסלחנות פושעת על עברות גדולות.
הסלחנות כלפי טל, היא הדרוג של חומרת המעשה
אוניברסיטת בר אילן היא תמוההyou didnt explain why you still hope that bar ilan uni will be better then haaretz.
שלום
אם לומר תודה זה עיניני ומכובד אז תודה.
נ.ב. האם הכתיב של "עניינית", מעלי, נכון?
דומני שלפי חוקי האתיקה פלגיאט מותר אם אין סיכוי בעולם שיצפו בפלגיאט יותר מחמישה אנשים. או אולי חוקי האתיקה מדברים על שישה אנשים. לא זוכר.
רעיון להצעת מחקר: מידת המבוכה החברתית של האדם (להלן, בושה) והקשר שלה למידת הצלחתו של האדם בשדה המקצועי שלו. לדעתי התוצאות יירפו את ידיהם של כל תושבי ישראל פרט לידיו של רה"מ לשעבר, אולמרט.
הרשימה פורסמה ב-11.9 ולא ב-9.11 כפי שפורסם בטעות באתר.
קשה לי להאמין שיש טעות בתאריך. רואים שמדובר ב-TIMESTAMP אוטומטי שמכניס תאריך ושעה. כשבדקתי ביקורת אחרת, המספר השמאלי ביותר בתאריך היה 27. כלומר הפורמט של חותמת הזמן שם את היום משמאל ואת החודש מימינו. נוסף על כך, התרגום העברי יצא בספטמבר. אלא אם כן הביקורת היתה על עותק מוקדם קשה לי להאמין שהיא פורסמה ימים ספורים אחרי צאת הספר.