לא אחת שומעים על חולים סופניים שהרופאים הקצו להם שבועות ספורים, או חודשים ספורים, לחיות. האחרון שעלה לכותרות הוא הפרשן בעל הטור בוושינגטון פוסט, וזוכה פרס פוליצר, צ'רלס קראוטהמר, שסיפר על כך לקוראיו.
קביעה רפואית של תוחלת חיים צפויה נדרשת לעיתים גם כדי לקבל זכאויות שונות, כמו אלו שמקנה בישראל חוק החולה הנוטה למות, או על מנת להיכנס להוספיס או הוספיס בית.
ייאמר כי על פי רוב הרופאים מדייקים למדי בתחזיות הללו. כנראה מכוח הניסיון שצברו במשך השנים. עם זאת, לא רק שכולנו מכירים חולים שהביסו את התחזיות הללו, והאריכו שנים (לעיתים יותר מרופאיהם), אלא שהפרקטיקה הזאת מטרידה מהיבט עקרוני. מי שם את הרופאים לקבוע כמה עוד יחיה אדם? והייתם כאלוהים?
ההצדקה הניתנת לכך, על פי רוב, היא לאפשר לחולים "לסגור מעגל", כלשון המטפלים, לסדר עניינים נדרשים לפני שעוזבים את העולם, ובעיקר להיפרד מאהוביהם ומהחיים עצמם. ואולם כפי שכתבתי כשסקרתי את ספרו של דיוויד ריף על מות אמו סוזן סונטג, "לשחות בים של מוות" – "אין דרך נכונה למות. על אף שלא מעט אנו שומעים על 'סגירת המעגל' הנחוצה לפני המוות; על התפייסות, סליחה והשלמה, המביאות לפרידה שלווה מהחיים".
בממואר שלו מציין רייף כי רופאים המתמחים בעבודה עם חולים הנוטים למות משתמשים בביטוי "מסגור מחדש של התקווה". בכך כוונתם שהם עוזרים לחולים למצוא דרך לעבור מתקווה לחיות, אל יצירת קשר באופן סופי ועמוק עם יקיריהם. רייף כותב כי אין לו מושג עד כמה הנוטים למות אכן מנוחמים מה"מסגור מחדש" הזה. הוא שומע בו, לדבריו, משהו מאותה wishful thinking שיש בדיבור על "סגירה". אין באמת "סגירה" בהצעת המוות למישהו שאתה אוהב. הצד הציני שבו תוהה האם "מסגור מחדש של התקווה" אינו עוד אחד מהמושגים שנוצרו יותר למען הרופאים המטפלים מאשר למען הנוטים למות עצמם.
אז האם הגילוי הזה לחולה, אודות מותו/ה המתקרב – ממש במונחים של ימים, שבועות, וחודשים – נועד לחולה או שמא, כפי שכותב רייף, כדי להקל על הרופא/ה דווקא? ואולי גם כדי להסביר, או להצדיק, את זה שמפסיקים כל טיפול רפואי, כי אפסה כל תקווה ואין מה לעשות? (אין ספק שהפסקת טיפול יכולה להיעשות למען החולה במצב כזה, אך לא פחות מכך מתרחשת גם משיקולים כלכליים).
ללב מתגנבת גם שאלה נוספת, יש להודות, והיא עד כמה יכולה להשפיע הודעה כזאת על רצונם של החולים לחיות ועל המאבק שהם מוכנים לנהל לשם כך. כאשר מודיעים לחולה שאין יותר מה לעשות, ואין בשביל מה להילחם – הוא או היא ירימו מן הסתם ידיים. כפי שכתב קראוטהמר: “זהו גזר הדין הסופי. המאבק שלי הסתיים”. עד כמה זו – ולו חלקית, ואפילו באחוז אחד – עלולה להיות נבואה שמגשימה את עצמה? כאמור, על פי רוב הרופאים מעריכים נכונה. אבל אותי מטריד שהם חושבים שהם יכולים למלא את תפקידו של האל, ולהיכנס לנעליו. כמו תמיד, מה שאני מצפה ודורשת ממטפלים, מהעוסקים במקצועות הידע/כוח (שבהם הפעלת כוח או למצער עמדת כוח כלפי הזולת מובנות לתוך הידע המקצועי), היא צניעות. קצת ענווה.
עוד בנושא:
לשחות בים של מוות
אוויר שפעם היה נשימה
איך לא לנהוג במטופלים
את ספרי החדש זכויות אדם: מבוא תאורטי (רסלינג, 2018) ניתן להשיג בחנויות הספרים או ישירות באתר ההוצאה.
אוקיי, אבל מה כן? את חושבת שהם לא צריכים לומר מילה, אלא אם החולה שואל אותם ישירות? ומה בעניין של ילדים למשל, האם לא צריך להגיד להורים?
לא חושבת שהרופאים באים מעמדה של יודעי-כל ונראה לי שהרוב המוחלט עושים מאמצים ניכרים עד על-אנושיים למען החולים
אני חושבת שהם צריכים להגיד כשאין יותר מה לעשות רפואית. יש לי בעיה עם ה"נותרו לך שבועות ספורים לחיות".
תודה. קראתי גם את הרשימה על סוזן סונטג ושלחתי אותה ליקיריי. העתקתי משם למשמרת את הביטוי שלה: “פסימיזם של האינטלקט; אופטימיזם של הרצון” שיכול להיות גם המוטו של העשייה שלי. עכשיו אכנס לאתר ההוצאה כדי לרכוש את ספרך החדש.
תודה דליה.
"פסימיזם של האינטלקט; אופטימיזם של הרצון" היא אמרה שרייף מצטט בספר כתובנה שלו לגבי אמו, זה לא ביטוי שלה.
נדמה לי שרוב הרופאים נותנים הערכה רק אם נשאלים במפורש, וגם אז במונחים סטטיסטיים. למשל, החציון של תוחלת החיים היא כך וכך, או רוב החולים במצב דומה חיים כמה X שבועות או חודשים. רופא טוב ידגיש שמדובר בסטטיסטיקות ויכולים להיות סטיות לכל צד.
שלום רב
א. לענ"ד רופא לא צריך להגדי תוחלת חיים צפויה מבלי שנשאל על כך. לא כל חולה רוצה לדעת.
ב. רופא טוב ינסה לדחות מתן תשובה קונקרטית לשאלה כזו ויסביר לחולה שהמידע בנושא הינו כללי ולא מדוייק ובודאי שלא חד חד ערכי או מתאים לאדם מסויים במקום מסויים.
ג. לא ייידרש בכל זאת להשיב – רופא טוב ישיב לשאלה כזו על בסיס נתונים מבוססי סטטיסטיקה הידועה לו מהספרות הרפואית ושוב יסייג שזה רק מידע כללי ולא ספציפי לגבי חולה מסויים כי יש הרבה משתנים שלא ניתנים להכנסה "למשוואה" הכללית ואשר רלבנטיים לגבי אדם מסויים.הרופא יוסיף שגם הרקע האישי של החולה, מחלות נוספות וסביבה תומכת משפיעים על תוחלת החיים ולכן שום דבר אינו מוחלט בנתונים הסטטיסטיים.
ד. אפשר להוסיף שתמיד ייתכנו פריצות דרך רפואיות טיפוליות בעלות משמעות מעשית שישפיעו על תוחלת החיים.
ה. בכל מקרה צריך להבהיר חזור והבהר שזו הערכה ולא שום דבר מוחלט וקבוע או מחייב.
יש שונות רבה בין הנעשה בארה"ב בנושא זה (שם יש לאמריות אלה משמעות "משפטית" וביטוחית.. ) ובין הנעשה בארצנו (בשלב זה … )
לצערי יש רופאים בוטים וברוטליים בנושא זה… ויש רופאים שלא יודעים לדבר עם חולים..