• עמוד הבית
  • מיס פיגי
  • הרצאות
  • על הבלוג
  • קצת עלי
  • דברו אלי

קרוא וכתוב

הבלוג של נעמה כרמי

פידים:
רשומות
תגובות
« בדרך לאתנוקרטיה
החוק לא מעל הכול »

ים של הצעות חוק

17 במאי 2003 מאת נעמה

פורסם בהארץ 25.10.1999

בשנים האחרונות אנו עדים להתגברותה של מגמה שאפשר לכנותה חקיקת יתר. למגמה זו שני חסרונות עיקריים: ראשית, היא מעוותת את האופן שבו מן הראוי שתתנהל חברה מאורגנת, שגם אם אינה יכולה לחיות ללא חוקים, הרי אין זה רצוי שאת כל תחומי פעילותה, ובעיקר את כל תחומי היחסים שבין החברים בה, יסדירו חוקים שסנקציות בצדם. שנית, נוצר חוסר איזון בין העובדה שחלק כה גדול מהחיים החברתיים מוסדרים – באמצעות חוקים, לבין העדר האכיפה שלהם. בנוסף לחסר העיקרי של המערכת המשפטית הישראלית העובדה שזכויות האדם אינן מעוגנות בה בחוקה או בשטר זכויות – הרי רוב העיוותים הנוכחיים בחברה הישראלית אינם נובעים מהעדר חוקים מתאימים, אלא מכך שהחוקים הקיימים אינם נאכפים.

חוק הוא רכיב הכרחי לתפקודה של חברה מאורגנת. הוא מסדיר את היחסים בעיקריים בין אדם לחברו ובין אדם לשלטון. הוא מחליף את כוח הזרוע ביישוב סכסוכים, ומכיוון שהוא מפקיע מבני האדם את כוח הזרוע פגיעה בהם נהפכת לעניינה של המדינה, באמצעות חוק העונשין: כאשר מתבצעת עבירה פלילית המדינה היא התובעת, לא האדם הפרטי שנפגע. חוקים אינם רק בבואה של החברה, המשקפת את הנורמות הנהוגות בה אלא גם קובעים חלק מהנורמות הללו.

אך דווקא בשל כך אל להם לחוקים לפלוש לכל מערכות חיינו. יש חשיבות מרובה לכך, שלצד החברה המדינית תתקיים חברה אזרחית; שחלק מן היחסים בין אדם לחברו יושתתו על רצון טוב ומעלות האופי, ואת אלה אין מטפחים באמצעות ענישה. גם אם המדינה מחויבת לא רק להבטחת שלומם של אזרחיה, אלא גם לרווחתם ולאיכות חייהם, הרי אין היא יכולה לצוות על רגישות לזולת, אמפתיה וחמלה. חוקים אינם יכולים להחליף חינוך. לא סתם נמנעות מדינות רבות מלחוקק את מה שמכונה "חוקי השומרוני הטוב": חוקים האוכפים עזרה הדדית.

בחודשי פעילותה הספורים של הכנסת הנוכחית, עד אמצע אוקטובר, הונחו על שולחן הכנסת ‏750 הצעות חוק פרטיות. בכנסת הקודמת הונחו ‏2,703 הצעות כאלה דומה, כי פעלתנותם של חברי הכנסת בתחום החקיקה נובעת מן הרצון לתפוס כותרת, אך גם מאי הבנה של תפקידם. אמת, הכנסת היא הרשות המחוקקת, אך המלה "פרלמנט" גזורה מן המלה parler: לדבר. הכנסת אינה רק מקום שבו נחקקים חוקים, אלא גם מקום שבו מתנהל חלק נכבד של הדיון הציבורי. והעלאת נושאים על סדר היום הציבורי אינה פחות חשובה מחקיקת חוקים, שהאינפלציה שלהם בעייתית.

עיגון משפטי הוא אולי הדרך היעילה ביותר להבטיח זכויות אדם, אך הן אינן מתמצות בחוק והוא גם לא מההוה את מקורן לו כך היה, היתה מערכת משפטית יכולה גם להפקיע את זכויות האדם. זכויות אלה מוקנות לאדם מתוקף טבעו האנושי, לא מתוקף קיומה של חברה אנושית. עליה מוטלת רק החובה לקיימן, מתוך ההנחה שהאדם עומד במרכזה. כאשר לזכויות האדם אין מעמד חוקתי כתוב אפשר ביתר קלות לשלול אותן; אך עובדה זו אסור לה לגורם להיחפז בחקיקת חוקה.

דומה, כי לחוקה ראויה אפשר להגיע בשעה שמכוננים מדינה. ‏51 שנה לאחר מועד זה החברה הישראלית מצויה במחלוקת כה עזה על מהותם של ערכי יסוד, שכל חוקה מוסכמת תתפשר בהכרח על חלק מזכויות האדם הבסיסיות ביותר, בנותנה לפשרה גושפנקה רשמית. אין טעם בחוקה, אם היא אינה חוקה ראויה. אין די בחקיקה: יש צורך בחקיקה ראויה ובאכיפתה, ובריסון עצמי בכל הנוגע לשאר היבטיה.

כל המאמרים

פורסם במאמרים עיתונאיים | להגיב

  • ד"ר לפילוסופיה
    מרצה, חוקרת, כותבת, עורכת

  • הצטרפו אל 247 שכבר עוקבים אחריו

  • גוגל+
  • רשומות אחרונות

    • העושים בזכויות האדם קרדום לחפור בו
    • בדרכו
    • Keep your eyes on the victim
    • רישומים מאושוויץ
    • כשל הביקורת: על הזכות לבקר מימוש זכויות
  • אתם אמרתם

    • ר.בקצה על העושים בזכויות האדם קרדום לחפור בו
    • סמולן על העושים בזכויות האדם קרדום לחפור בו
    • נעמה על העושים בזכויות האדם קרדום לחפור בו
    • סמולן על העושים בזכויות האדם קרדום לחפור בו
    • Shimon Peretz על העושים בזכויות האדם קרדום לחפור בו
  • סימניה

    אאוטסיידרים לשלטון
    סוריה ורוסיה: ריאקציה מסוכנת במועה"ב
    נשים והיסטריה: פגישת מחזור
    חוכמת הפרחים הקטנים
    משטרת הפמיניזם
    דממה גדולה ואפלה
    שאלה שלא ניתן לענות עליה
    על המזרון (על 'מדע היוגה')
    חמש החרטות של הנוטים למות
    חשבתן שהגוף שלנו שייך לנו?

  • RSS אות מיס פיגי

    • מאיר דגן: אף אשה לא השתתפה בכנס היסוד של התנועה החדשה שהקים
  • ציוצים

    • RT @bbclysedoucet: BBC Paul Wood #Homs #Syria "word to describe mood: despair..people don't think anyone coming to help..don't know what ... 1 day ago
    • A federal appeals court struck down California's ban on same-sex marriage. A Ruling for Equal Rights - http://t.co/2rCa4i9N #fb 1 day ago
    • RT @putthescissors: כמה פוליטיקאים יכולים לרקוד על ראש סיכה שנעוצה בדיוק במרכז המפה הפוליטית? 1 day ago
    • מסתבר שלח"כ טיבי אין בעיה לכנות אנשים אחרים בוגדים כשזה מה שהם עושים לדעתו ביחס למדינתם. הגולה הסורי בישיבת חוץ וביטחון http://t.co/EcmtKmdr 1 day ago
    Follow @ncarmi
  • ארכיון

  • מפתח

  • קרוא

    כל ביקורות הספרים

  • כְּתוֹב

    חוק השבות
  • "שום דבר אינו מדהים כמו החיים. חוץ מהכתיבה. חוץ מהכתיבה. כן, בוודאי, חוץ מהכתיבה, הנחמה היחידה." (אורהאן פאמוק, 'הספר השחור')
  • יש לי יום יום תג

    אהוד אולמרט אהוד ברק או"ם אזרחות אינטרנט אמנת הפליטים אקדמיה ארגוני זכויות אדם אתיקה עיתונאית אתיקה רפואית בג"צ בחירות ביה"מ העליון ביקורות ספרים גזענות דארפור דמוקרטיה הארץ הומוסקסואלים הטרדה מינית התנחלויות זכויות אדם זכויות נשים חופש הביטוי חוק השבות חוק ומשפט חיים רמון טרור יועמ"ש ישראל מבקשי מקלט מהגרי עבודה מוסר משה קצב משפט בינלאומי נשים עבירות מין עינויים פוליטיקה פמיניזם פרטיות צה"ל רפואה שטחים תקשורת
  • יזכור

    יעקב כרמי (אלסטר) ז"ל. אבא שלי
    ראובן אלסטר ז"ל. דוד שלי
    גלריית צילומים שצילם אבא שלי

  • אתם לא לבד

    • 236,985 כניסות מאפריל 2010
  • ©

    כל הזכויות שמורות לנעמה כרמי

בלוג בוורדפרס.קום.

ערכת עיצוב: MistyLook של Sadish


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

הצטרפו אל 247 שכבר עוקבים אחריו

Powered by WordPress.com
loading לבטל
הרשומה לא נשלחה - נא לבדוק את כתובת האימייל!
Email check failed, please try again
Sorry, your blog cannot share posts by email.