• ראשי
  • אות מיס פיגי
  • לרשותכם
  • על הבלוג
  • קצת עלי
  • דברו אלי

קרוא וכתוב

הבלוג של נעמה כרמי

Feeds:
פוסטים
תגובות
« ששש… אל תפריעו
השגיאה של חנוך מרמרי »

הו הצדקנות

18 בפברואר 2010 על-ידי נעמה

להארץ לא היתה ברירה אלא לפרסם היום ידיעה על פרשת לאור. ידיעה די נרחבת יחסית למצופה, אך שכולה פראפראזה טקסטואלית על תחקיר המקור בערוץ 10 מאתמול. ובאופן חריג סגורה לתגובות. גם התגובה של הארץ, כפי שהובאה בתחקיר אמש ובידיעה שלו עצמו, לא מדויקת, בלשון המעטה. לפרטים קראו בבלוג של רביב דרוקר, שכותב גם על כך שלבכירים בעיתון, בעבר ובהווה, הגיעו תלונות נגד האיש, מה שלא הפריע להם להכחיש וגם לא לנסות להפסיק זאת.

[כדאי לציין, בהזדמנות זאת, שעל-פי החוק למניעת הטרדה מינית אין צורך בתלונה רשמית של מתלוננת, המתייצבת בשמה, כדי להקים חובה למעסיק לטפל במקרים של הטרדה מינית המגיעים לידיעתו. המצב ששרר בדסק הארץ ע"פ הכתבה בערוץ 10 מאתמול היה של common knowledge בעיתון לגבי התנהגותו לכאורה של לאור, בין השאר פשוט משום שהתבצעה בפומבי. כן, זה כנראה לפני כניסת החוק לתוקף. זה עדיין לא עושה את זה פחות מגונה ויותר מוסרי].

אבל אם תרצו לקרוא את עמדתו האמיתית של הארץ, תצטרכו לפנות לביקורת הטלוויזיה של אלון עידן. לא משום שזוהי עמדה רשמית של מערכת הארץ אלא משום שזהו שופרה, במובן הלא פורמלי והבזוי ביותר, של מי שמתיישר עם קול אדוניו ביוזמתו.

התזה פשוטה: אין כאן מציאות המייצרת סיפור אלא סיפור המיצר מציאות. סיפור שנועד לנגח את ה"סמולנים". במציאות המיוצרת (= מומצאת) הזאת, מונגדת שמאלנות להתנהגות בלתי הולמת. כותב עידן:

"במציאות שמיוצרת כעת, דרך סיפורו של לאור, 'שמאלנות' אינה מאפשרת התנהגות בלתי הולמת. יוצא, שכדי שאדם יטען כנגד הכיבוש, למשל, עליו להתנהג בחייו הפרטיים ללא דופי. כדאי לשים לב למטרה האמיתית של המציאות החדשה: לצמצם את כוחו של ה"שמאלן" במאבקו כנגד האלימות, הכיבוש, העוולות. שהרי כעת עליו לפעול בחייו הפרטיים ללא כחל וסרק כדי לטעון איזושהי טענה מוסרית."

עידן יוצא נגד ההנגדה ה"סינתטית" בין שמאלנות להתנהגות בלתי-הולמת ובדרך שוכח את העובדות. לא מדובר כאן בפגם אישיותי או בדופי התנהגותי, כזה שניתן למצוא אצל כל אחד ואחת מאתנו. אלא, בשאלה האם מי שנושא את קול הנאורות והמאבק על זכויות וכבוד האדם של קבוצות מסוימות, יכול באותה עת לרמוס את זכויותיהן של קבוצות אחרות, לנצלן ולהפוך את כבודן לאבק.  (וזה נחשב ל"חיים פרטיים"…)

צריך לקרוא פעמיים, ולשפשף את העיניים, את האופן שבו מתאר עידן את התנהגותו לכאורה של לאור עצמו, בסיפור שכשלעצמו הוא בעצם לא מעניין, שכן אינו מחדש דבר. כדבריו: "בסיפור המקורי ישנו גבר שמתייחס לכאורה באופן מחפיר לנשים, סיפור נפוץ שאינו מחדש דבר על התרבות שבתוכה אנו חיים". "מתייחס לכאורה באופן מחפיר לנשים" – כך בוחר עידן לתאר חשדות למעשים הנעים מהטרדות מיניות, עבור במעשים מגונים ועד לתקיפות. הכול לכאורה, זה נכון. להימנע מכל אלה נחשב, אליבא דעידן, להתנהגות "ללא דופי", לפעולה בחיים הפרטיים "ללא כחל וסרק". לקרוא, פעמיים, ועדיין לא להאמין. הסיפור הנפוץ שאינו מחדש דבר אינו מעניין את עידן ולא את ממוניו בהארץ. מה שמעניין אותם זה לטעון שמייצרים כאן מתח "סינתטי" כדי "לצמצם את כוחו של ה'שמאלן' במאבקו נגד האלימות, הכיבוש, העוולות". מה שמעניין אותם זה להצדיק את עצמם ואת תדמיתם ההומאנית והליברלית המאיימת להיסדק כעת. עידן מספק את ההצדקות החיוניות, א-לה דה-קונסטרוקציה, בטור צדקני ואפולוגטי שעל הדרך מספק הצדקה גם ללאור ולחשדות נגדו. ולא פחות מכך, כמובן, למה שבכירי הארץ ידעו עליו, ושתקו.

איך כותב איתמר שאלתיאל בסוף רשימתו המבריקה על הנושא: "בסיום הביקורת, מדגיש עידן בפני הצופים כי 'חארות יש מכל הסוגים, מכל המינים ובכל המקומות'. זה נכון, וב'הארץ' תמיד יהיה להם מקום."

ובעצם למה זה מפליא אותי, לקרוא היום את ביקורת הטלוויזיה המאוסה של עידן? הרי צפיתי את זה בפוסט הקודם.

קראו גם את אורית קמיר

תחקיר המקור

Bookmark and Share

  • לחיצה לשיתוף בפייסבוק (נפתח בחלון חדש)
  • לחצו כדי לשתף בטוויטר (נפתח בחלון חדש)
  • לחצו כדי לשתף ב LinkedIn (נפתח בחלון חדש)
  • לחץ כדי לשתף ב-Tumblr (נפתח בחלון חדש)
  • לחיצה לשיתוף ב-Flattr (נפתח בחלון חדש)
  • לחצו כדי לשלוח את זה לחבר בדואר אלקטרוני (נפתח בחלון חדש)
  • לחצו כדי להדפיס (נפתח בחלון חדש)

אהבתי

אהבתי טוען...

פורסם בחוק ואתיקה | מתויג אלון עידן, הארץ, יצחק לאור |

  • ד"ר נעמה כרמי

  • הצטרפות ל-645 עוקבים

  • וְזֹאת הַתְּרוּמָה

    לתרומה לאחזקת הבלוג בפייפאל.
  • רשימות אחרונות

    • רופאים שותפים לפשע
    • ייזהר הרופא: גינקולוגים במופע התקרבנות
    • אלימות ותעתוע: הגבריות הרעילה של ויל סמית
    • ספרטה הקטנה
    • צדק ברפואה? – כן!
  • סימניה

    קבלת החלטות רפואיות ע"י קטינים
    הענק העדין של הפילוסופיה
    ודגלם עלינו שנאה
    התכנית "עובדה" כמופע יחצ"נות
    סמלים לאנושיות במלחמה לא אנושית
    למה פוטין כבר הפסיד את המלחמה
    ללמוד להתבונן לתוך הסבל
    כיסאות לבריאות
    דוד פישר / המספר העגול
    להיות אשה באינטרנט

  • קרוא

    כל ביקורות הספרים

  • וכתוב

    ספרי "זכויות אדם: מבוא תאורטי", הוצאת רסלינג 2018.

    לחצו על התמונה לפרטים ורכישה.

  • וכתוב

    ספרי "חוק השבות: זכויות הגירה וגבולותיהן", הוצאת אוניברסיטת תל אביב, 2003..

    לחצו על התמונה לפרטים ורכישה

  • "שום דבר אינו מדהים כמו החיים. חוץ מהכתיבה. חוץ מהכתיבה. כן, בוודאי, חוץ מהכתיבה, הנחמה היחידה." (אורהאן פאמוק, 'הספר השחור')
  • אות מיס פיגי

  • הטוויטר שלי

    הציוצים שלי
  • מפתח

  • ארכיון

  • יש לי יום יום תג

    ICC אהוד אולמרט אהוד ברק או"ם אונס אזרחות אינטרנט אמנת הפליטים אקדמיה ארגוני זכויות אדם אתיקה עיתונאית אתיקה רפואית בג"צ בחירות ביה"מ העליון ביקורות ספרים ביקורת בית המשפט העליון בלוג בנימין נתניהו ג'נוסייד גדעון לוי גזענות דארפור דמוקרטיה דת הארץ הומוסקסואלים הטרדה מינית התנחלויות זכויות אדם זכויות ילדים זכויות נשים חולים חופש הביטוי חוק השבות חוק ומשפט חיים רמון חינוך חמלה חקירות טרור יועמ"ש ילדים יצחק לאור ישראל כיבוש כנס מבקשי מקלט מהגרי עבודה מוות מוסר מחאה חברתית מחלה משה קצב משפט בינלאומי משפטיזציה נשים נתניהו סרטן עבירות מין עינויים עמוס שוקן פוליטיקה פייסבוק פמיניזם פרטיות צה"ל רופאים רפואה שואה שוויון שטחים שמאל תקשורת
  • יזכור

    יעקב כרמי (אלסטר) ז"ל. אבא שלי
    ראובן אלסטר ז"ל. דוד שלי
    גלריית צילומים שצילם אבא שלי

  • הגברת המודעות סרטן השחלות | Promote Your Page Too

  • ©

    כל הזכויות שמורות לנעמה כרמי

בלוג בוורדפרס.קום.

WPThemes.


  • הרשמה רשום
    • קרוא וכתוב
    • הצטרפו אל 645 שכבר עוקבים אחריו
    • כבר יש לך חשבון ב-WordPress.com? זה הזמן להתחבר.
    • קרוא וכתוב
    • התאמה אישית
    • הרשמה רשום
    • הרשמה
    • להתחבר
    • העתקת קישור מקוצר
    • דווח על תוכן זה
    • View post in Reader
    • ניהול מינויים
    • צמצום סרגל זה
loading בטל
הרשומה לא נשלחה - בדוק את כתובות המייל בבקשה!
הפעולה נכשלה, בקשה נסה שוב
מצטערים, הבלוג שלך אינו יכול לשתף רשומות בדואר אלקטרוני.
%d בלוגרים אהבו את זה: