פורסם בקפטן אינטרנט, 5.1.1999
התלות שאנו מפתחים ברשת ובמידע שמגיע דרכה, היא, לפחות בחלקה, עניין לפסיכולוג. אבל חוסר היכולת שלנו להתנתק מהמידע הרציף שהרשת מספקת לנו ממצב פלח שוק שמספר חברות כבר התבייתו עליו. חלק מהשירותים והמוצרים שמניב חוסר הרצון להתנתק נועדו להבטיח את מקומה המועדף של הרשת בין שלל אמצעי התקשורת בהם אנו משתמשים, ולהפוך את השימוש בה ליותר יעיל. חלק אחר נועדו להקל על סבלנו בשעות בהן אנו חייבים לבלות במקום אחר, לא מול צג המחשב, פשוט בכך שהם מביאים את הרשת אלינו. לכולם משותפת המגמה לתת מענה לצורך להיות זמינים באופן מקסימלי, ולקבל מידע במהירות.
התופעה מוכרת מאז פרוץ הטלפון הנייד אל חיינו. אנשים לא מכבים אותו בשום מקום. הצלצול נשמע בקולנוע, בתיאטרון, במסעדה, בחדר ההרצאות באוניברסיטה – גם בזמן הפחות מתאים. בלי להגזים, כבר נכחתי בכמה לוויות שגם בהן צלצלו פלאפונים. אם נשים בצד את ה show off האופייני לישראלים רבים (בסופו של דבר, כמה הודעות הן כל כך דחופות שאי אפשר לענות להן עוד שעה?), זוהי תופעה שידועה בפסיכולוגיה כהתנהגות קורבנית. התנהגות קורבנית היא היענות לכל גירוי שבא מבחוץ; גם כשזה לא נוח לנו, גם כשמצלצלים באמצע תכנית הטלוויזיה האהובה עלינו, כשאנחנו ישנים או סתם עסוקים במשהו יותר מעניין או חשוב. הנכונות להיות זמין בכל תנאי ובכל מצב היא מעוותת קצת, בואו נודה. אבל מעבר להיבט הפסיכולוגי שלה, נובע דפוס ההתנהגות הזה, לפחות בחלקו, מהעידן של התפוצצות המידע בו אנו מצויים. בעובדה, תקשורת מבוססת טכנולוגיה הפכה לחלק בלתי נפרד מחיינו. כמחצית ממשתמשי האינטרנט אומרים כי הרשת הופכת להכרח עבורם, ומחצית מבעלי המחשבים הנישאים לוקחים אותם אתם לחופשה, מגלה מחקר שנערך על-ידי אמריקה און-ליין ו Roper Search World Wide.
בעידן הזה, מהווה הדואר האלקטרוני צינור מידע מרכזי. זהו הבסיס לתקשורת אינטראקטיבית, והוא זמין וזול יחסית, כותבים אגברייה ושאיו במאמרם "הופכים וירטואלים: הכוחות וההסדרים המניעים". האי-מייל הוא קרוב לוודאי יישום האינטרנט הפופולרי ביותר, שמשתמש בו גם מי שעבורו גלישה היא משהו שעושים בים. אבל ככל אמצעי טכנולוגי חדיש, הוא עלול להפוך, בשלב מסוים, מפתרון לבעיה חדשה. במקרה הזה, בעיה שלובשת דמות קונקרטית של עשרות עד מאות הודעות אי-מייל ליום, שמציפות את תיבת הדואר שלכם במידע, בחלקו הגדול מיותר או זניח. ההודעות החשובות באמת עלולות פשוט ללכת לאיבוד או לא לזכות בתשומת הלב ההולמת, בגלל הישחקות היכולת להבחין בין עיקר לטפל. לכן, אם הצלחתם להשתלט על האי-מייל, אומר המגזין Cnet, ניצחתם בקרב מרכזי במלחמה בעומס המידע.
הצורך לנווט בשיטפון המידע הזה שמאיים להטביע אותנו, הניב, כצפוי, כמה ניסיונות מסחריים שנועדו, לאחר שיפור המאזן בחשבון הבנק של החברה, לעזור לכם לעשות סדר בבלגן, לנתב את המידע באופן קצת יותר מושכל ולהבטיח שהחלק החשוב באמת יגיע אליכם. בספרו "מהפכת השליטה: המקורות הטכנולוגיים והכלכליים של חברת המידע" מתאר בניגר את התהליך הזה כך: "טכנולוגיית מידע יוצרת טכנולוגיית מידע, וחידושים מביאים לצורך בחידוש נוסף בתיהלוך ובתקשור המידע".
מיילפוש
מיילפוש היא חברת סטרט-אפ ישראלית צעירה, שגילתה בסערה את העובדה שכשאנחנו מתרחקים מהמחשב מתחילות לרעוד לנו הידיים. לא עוד. השירות העיקרי, והוותיק ביותר של מיילפוש, כשמו כן הוא: פשוט דוחפים לנו את הדואר האלקטרוני להיכן שאנו נמצאים. במקום שאנחנו נבוא אליו, הוא בא אלינו. שירות מיילפוש חוסך את הבדיקה אם הגיע דואר, מציל את המצב למי שלא נמצא על-יד המחשב ובכלל הופך את הדואר האלקטרוני לכלי יותר יעיל. שירות מיילפוש מאפשר לכם לבחור באחד או יותר ממגוון אמצעי תקשורת – טלפון, טלפון סלולרי (לקוחות סלקום, ובקרוב לקוחות כל הספקים שיאפשרו שירותי SMS, יכולים לקבל את ההודעה כטקסט על צג הטלפון), זימונית, או תא קולי אליו מחייגים. בכל אלו תקבלו את שם השולח ואת כותרת ההודעה. חיבור לפקס מאפשר לקבל את מלוא הודעת הדואר. המחיר לתענוג תלוי בסוג השימוש. שימושים שכרוכים בשיחת טלפון יעלו 5 דולר לעד 50 הודעות. עבור האחרים (כמו הודעת טקסט SMS וזימונית) גובה מיילפוש מחיר קבוע של 3 דולר לחודש. כדי להצטרף לשירות יש לגלוש לאתר של מיילפוש ולמסור את פרטי החשבון שלכם. כן, גם את הסיסמה. (טוב, גם הספק שלכם יודע אותה, הם אומרים. וכמובן שהם מחויבים לסודיות). האתר, אגב, באנגלית בלבד. אבל בקרוב, מבטיח צח סיון, סגן הנשיא החברה, תוכלו לקרוא גם בצרפתית, יפנית, פורטוגזית, ספרדית וגרמנית. ועברית? לא בעתיד הנראה לעין, פשוט מטעמי עלות-תועלת. כרגע מחוברים לשירות מיילפוש כ20,000- לקוחות, מהם 12,000 בארץ. וזה לפני שמיילפוש נכנסה באופן מסחרי רציני לארצות העולם.
תוכנה חדשה יחסית של מיילפוש נקראת mailpush express. התוכנה הקלה (חצי מגה) מופצת כרגע בגרסת ביתא חופשית שניתנת להורדה ברשת. בעתיד היא תהפוך לתוכנה שותפה, שתוכלו לרשום תמורת 12 דולר. התוכנה מאותתת, באמצעות אייקון בשורת המשימות, שהגיע אי-מייל חדש (ורק על זה. לא ממי הוא הגיע, אבל גם כאן אפשר לברור, בעזרת הפילטר). התוכנה מגיעה מצוידת ברשימה חביבה של צלילים ממנה תוכלו לבחור את ההודעה הקולית שתלווה את האייקון. החל מהומר סימפסון וכלה בדיוויד לטרמן, או סתם צלצול חסר ייחוד. אם בשורת הנושא תופיע המלה chat, יופיע אייקון (וצליל) אחר. כל זה כשאתם באוף-ליין, כמובן. מה חשבתם. קהל היעד הטיפוסי של התוכנה הזו הם דווקא אנשים שפחות גולשים, אבל משתמשים בדואר האלקטרוני ככלי עבודה. וזהו, ללא ספק, כלי עזר יעיל ביותר.
בקרוב מאד תוציא מיילפוש את הלהיט הבא – ICQ Now – שירכב על הגל של ICQ. זו תהיה תוכנה קלה ופשוטה, מבטיחים במיילפוש, שגם כאשר אינכם מחוברים תציג אתכם, לרשימה שלכם, כאילו אתם און-ליין, אך לא זמינים. ברגע שמישהו מהרשימה ישלח לכם מסר, או כל בקשה אחרת, תקבלו הודעה בשמו ותוכלו להתחבר. קל ואלגנטי, ולא קשה לחזות שיזכה להצלחה, לאור ההיסטריה הכללית סביב ה ICQ, שבכלל אי-אפשר להבין איך חיינו קודם בלעדיו.
האם כל זה כדאי? זה מאד תלוי בצרכים שלכם. המעטים בני-המזל שיש להם חיבור קבוע לא זקוקים לתוכנה. מי שמקבל הרבה דואר אלקטרוני צפוי להשתגע אחרי כמה ימים שהטלפון הסלולרי שלו יודיע לו עשרות פעמים ביום בקול מתכתי שהגיע לו אי-מייל חדש (ניסיון אישי). מצד שני, אפשר לברור את ההודעות המעטות שרוצים לקבל, כדי להבטיח שלא תפסידו משהו חשוב. לחילופין, תוכלו לסנן את כל הנודניקים על-ידי זה שתסמנו (שוב, באתר של מיילפוש) שאתם לא מעוניינים שיודיעו לכם בכלל שהם שלחו משהו. מיילפוש גם מאפשר משלוח הודעה אוטומטית שמאשרת את קבלת הדואר, וגם זה יכול די לעצבן, הפעם את הצד השני. אז אם זה לא באמת הכרחי, כדאי להימנע מזה. כל האופציות הללו ניתנות לשינוי בכל עת, אחרי שתתנסו ותראו מה מתאים לכם. כדי להפסיק לקבל את השירות אפשר פשוט למחוק את מספר הטלפון. קהל היעד העיקרי של השירות, כך נראה, מורכב מכמה סוגים: מי שמתוקף עיסוקו קבלת מידע היא עניין קריטי עבורו, מי שמקבל מעט דואר ורוצה לחסוך את ההתקשרות לבדוק בכל פעם אם הוא הגיע, ומי שנמצא חלק גדול של הזמן לא ליד חיבור לרשת.
אחת הבעיות שיהיה על מיילפוש לפתור, בעיקר ככל שהמודעות לנושא זה תגבר, קשורה לפרטיות ולתחושה שהיא מכובדת. כניסה לאתר שלהם מעלה באופן מיידי את ההודעה המלחיצה במקצת Detecting your location information, ואחרי כמה מלות הסבר קצרות, אתם נדרשים להכניס את הפרטים האינטימיים ביותר של חיי הרשת שלכם: שם המשתמש והסיסמא. זאת אפילו לפני שאפשר לראות את אופציות הסינון – באלו שעות אתם מוכנים לקבל את ההודעה, ממי כן, ממי אף פעם לא וכן הלאה. כל העניין היה יכול להיות יותר ידידותי ופחות מאיים אם רק בסוף, אחרי שהחלטתם שזה באמת בשבילכם, תתבקשו לתת את הפרטים האישיים שלכם.
ברשימת הדיוור הישראלית של לינוקס התנהל לאחרונה דיון בשאלת השירותים של מיילפוש. האופציה של הודעת אישור לשולח היא בעייתית ביותר, ובצדק, בעיני המשתתפים באותו דיון: מי שמנוי על רשימות דיוור רבות (מה שאופייני למשתמשים השרופים של לינוקס, אך בהחלט לא רק להם), עלול לקבל כתשובה על הודעה אחת שהוא שולח לרשימה, עשרות רבות של הודעות אישור טורדניות. בעיני משתמשי לינוקס זה נחשב לדואר זבל. תשובת מיילפוש, שזוהי פונקציה שהמנוי יכול לבטל, לא סיפקה אותם; לדעתם, אסור לאפשר בכלל את הפונקציה של מענה אוטומטי, בגלל הפוטנציאל הטרדני שבה. משתמשי לינוקס הישראלים זוממים לדחוף חזרה למיילפוש את כל ההודעות עד שהם "יבינו את המסר". ראו הוזהרתם, מיילפוש.
FAX 2 MAIL
זהו השירות החדש של נטויז'ן, שהושק בתערוכת טלקום האחרונה, אשר מאפשר קבלת פקסים אל תיבת הדואר האלקטרוני. הפקס טו מייל, אומר אבי בהגן, מנהל פיתוח שווקים בחברת נטויז'ן, הוא צעד ראשון לקראת ה UMB – Unified Messaging Box. מדובר בתיבה אחת אליה יגיעו כל המסרים שלנו – בטלפון, פקס ודואר אלקטרוני – ואפשר יהיה לגשת אליה בכל אחת מן הדרכים. הרעיון הוא לתת מענה לעובדה שעומס התקשורת ושפע המידע מתחילים להקשות במקום להקל עלינו. איך נוודא שמה שבאמת דחוף יגיע אלינו, עם שפע הדרכים שיש להתקשר אלינו? היום כמעט לכל אחד יש משיבון אחד בבית ושני בטלפון הסלולרי, פקס, ולפחות כתובת דואר אלקטרוני אחת. התווך המומלץ ל UMB הוא האינטרנט, שהוא זול, זמין בכל מקום כמעט (טוב, זה עומד בניגוד לפילוסופיית השיווק של מיילפוש) וקל להפעלה. FAX 2 MAIL שייך למשפחת שירותים שנטויז'ן מכנה אינטרפקס. לרשות המנוי מועמד מספר טלפון אישי, בשלב זה באיזור חיוג 03 בלבד. הפקסים שנשלחים אליו מגיעים לשרת הפקסים המרכזי, מקודדים ונשלחים כאטאצ'מנט לדואר האלקטרוני. במשולב עם שירות מיילפוש, אם כן, תקבלו הודעה גם על פקסים נכנסים.
קהל היעד של השירות מתחלק לשלושה: ארגונים שרוצים לתת פקס לכל עובד (בעיקר למנהלים ולאנשי מכירות ושיווק), בעלי עיסוקים ניידים שמקושרים לדואר אלקטרוני – כמו אנשי עסקים והיי-טק שמסתובבים הרבה בעולם, ואנשים פרטיים או SOHO – Small Office Home Office, שאין להם פקס או שרוצים לחסוך את עלותו. גם מאלה שקיבלו עד כה פקס דרך המחשב ויש להם רק קו טלפון אחד בבית תיחסך טרדה לא קטנה, מן הסתם. עלות השירות: 14.90$ (שלא לומר 15) לתיבה בודדת, שדומה לעלות אחזקה חודשית של קו טלפון. מאז הוכרז עליו רשמית בטלקום, נרשמו כמה מאות כמנויים. אני, כשניסיתי אותו, די שמחתי לכבות את המחשב בלילה ובימים שאני נעדרת מהבית, אני מודה, למרות שאמרו לי שזה לא מכאיב לו להישאר דולק.
משיבונט
שירות נוסף שמספקת נטויז'ן לנאלצים להיפרד ממחשבם האישי, בין אם עקב מילואים או – בנסיבות משמחות יותר – יציאה לחופשה, הוא המשיבונט. לקוחות נטויז'ן יכולים, חינם אין כסף, להיכנס לשירות דרך האתר ולבקש להפעיל תכנות הודעה בשרת שיתן מענה אוטומטי (שהם עצמם בוחרים) לכל דואר אלקטרוני נכנס. אין אפשרות לברור בין ההודעות הנכנסות. באופן דומה מפסיקים את השירות כשחוזרים הביתה. האופציה של מענה אוטומטי זמינה, למעשה, בחלק מתוכנות הדואר על-ידי הפעלת פילטר (כמו גם שליחת אישור על עצם קבלת הדואר, בדומה למה שמיילפוש עושה). אבל לשם כך יש צורך להשאיר את המחשב דולק, מה שרוב הנעדרים מן הבית תקופה ממושכת מעדיפים שלא לעשות. השירות של נטויז'ן מספק מענה ברמת השרת, לא ברמת הלקוח. המשיבונט מופעל למעלה מחודשיים, כאשר 20% מלקוחות נטויז'ן השתמשו בו לפחות פעם אחת.
אז זהו, אחרי שכל הפקסים הגיעו לתיבת הדואר האלקטרונית שלנו, ועל הדואר החשוב קיבלנו הודעה ישר למסעדה, נשאר רק לקרוא אותו ולענות עליו. עצה ידידותית לסיום: אל תשכחו שאפשר לכבות את המחשב (יש כפתור כזה). צריך גם לדעת להתנתק מדי פעם.