• ראשי
  • אות מיס פיגי
  • לרשותכם
  • על הבלוג
  • קצת עלי
  • דברו אלי

קרוא וכתוב

הבלוג של נעמה כרמי

Feeds:
פוסטים
תגובות
« לְמַאֵן לומר לנגף טוב
פרצופה של המדינה »

סירוב, סרבנות ומצפון

19 ביולי 2003 על-ידי נעמה

מזמן לא קראתי כתבה כל-כך מבולבלת, בכל הנוגע לסרבנות, כמו הכתבה במוסף הארץ על ועדת המצפון של צה"ל. היה בה המון "מה לא" (מה לא לשאול כדי לאבחן פציפיזם, למשל) אבל "מה כן" (מהו פציפיזם ואיך מאבחנים אותו, מה ההבדל בין סוגי סרבנות שונים) – ללקט בפינצטה, וגם אז, כמובן, לא יוצא מזה שום דבר קוהרנטי.

אז הנה כמה הבחנות נחוצות. זהו שילוב של קטע ממאמר שלי שטרם פורסם, עם קטע מחוות-דעת שהגשתי לוועדת המצפון המדוברת לגבי אחד מן הסרבנים המבקשים להשתחרר משירות סדיר.

שלוש הבחנות נדרשות לדיון בסירוב אזרחי (civil disobedience). הראשונה נוגעת להבדלים בינו לבין סרבנות מצפון; השנייה – להבדלים בין סרבנות טוטלית לבין סרבנות סלקטיבית. ואילו ההבחנה האחרונה היא בין הצדקת הסירוב לבין תגובתן הראויה של הרשויות כלפיו.

על-פי הפילוסוף ג'ון רולס, סירוב אזרחי הוא פעולה פומבית (לא רק מופנית לעקרונות פומביים אלא גם נעשית בפומבי) ובלתי-אלימה, מצפונית אך פוליטית (מונחית ומוצדקת על-ידי עקרונות פוליטיים, משמע, עקרונות הצדק המכוננים את החוקה ואת המוסדות החברתיים ולא על-ידי מוסר אישי או דוקטרינה דתית), המנוגדת לחוק, שמתבצעת בדרך-כלל במטרה להביא לשינוי בחוק או במדיניות הממשלה. בפעולה זו יש פנייה אל חוש הצדק של הרוב והצהרה כי על פי מיטב שיקול-דעתו של המסרב, העקרונות של שיתוף-פעולה חברתי בין אנשים חופשיים ושווים אינם מכובדים. הנכונות לקבל את התוצאות החוקיות של ההתנהגות (עונש) מדגישה כי אי-הציות לחוק מתבצע בתוך גבולות של נאמנות כללית לחוק.

מרטין לותר קינג

לעומת זאת, סרבנות מצפון איננה צורת פנייה לחוש הצדק של הרוב, איננה פעולה המתבצעת בפורום הציבורי, איננה מבקשת בהכרח לשנות חוקים או מדיניות, ואיננה מבוססת בהכרח על עקרונות פוליטיים. על-פי רוב נובעת סרבנות מצפון מן התחושה שמצפונו של הפועל איננו יכול להרשות לעצמו לבצע את הפעולה הנדרשת.

סרבנות כוללת (או טוטלית) היא סירוב לקחת חלק בכל פעולה צבאית שהיא. פציפיזם משמש בדרך כלל כדוגמא נפוצה לסוג זה של סרבנות, אך גם סרבנות מטעמי דוקטרינה דתית יכולה להתאים לקטגוריה זו. סרבנות סלקטיווית, לעומת זאת, היא סירוב לקחת חלק בפעולה מסוימת בתוך המלחמה או השירות הצבאי. לדוגמא, סירוב לשרת בשטחים (אך לא בצה"ל בכלל), או סירוב לפנות התנחלויות. האחרונה מכונה לעתים "פוליטית", משום שלעתים קרובות היא מפגינה אי-קבלה של ההכרעה הפוליטית שנעשתה לגבי אותן פעולות במוסדות המורשים לכך, אך היא יכולה להתבצע גם מטעמי מצפון אישי. הבדל נוסף נוגע לכך שסרבנות מצפון היא סירוב לציית לאותו צו או חוק הפוגע במצפון ישירות, ואילו סירוב אזרחי יכול להיות עקיף: להתבטא בסירוב לציית לחוק אחר, לאו דווקא לחוק שאותו רואים כפוגע (למשל, סירוב לשלם מסים כמחאה על מדיניות של מלחמה, לאו דווקא סירוב להשתתף במלחמה).

ההבחנה בין סירוב אזרחי לבין סרבנות מצפון איננה תמיד קלה וברורה. ייתכנו סירובים המערבים את שני הסוגים; ולמעשה, רוב הסרבנות של "יש גבול" ושל "אומץ לסרב" היא עירוב של השניים, במינונים שונים. בעוד שהמדינה יכולה לגלות סובלנות כלפי סרבנות מצפון, מתוקף הכרתה וכיבודה את חופש המצפון, אין זה הכרחי שהזכות לחופש המצפון תלבש את הצורה של פטור מגיוס דווקא. ועם זאת קל יותר למדינות להיענות לסרבנות מצפון, שבדרך-כלל איננה תופעה המונית, מאשר לסירוב אזרחי שעל-פי הגדרה הוא קריאת תגר על פגיעה קשה ומתמשכת של המדינה בעקרונות הצדק שלה עצמה.

ולבסוף, הצדקת הסירוב היא עניין נפרד מהשאלה כיצד מן הראוי שהרשויות יגיבו לו. ניתן לדרוש כי הרשויות יהיו סובלניות גם כלפי סירוב בלתי-מוצדק, ולהיפך.

סרבנות מצפון והזכות לחופש המצפון

על-פי ההבחנות הללו, סרבנות מצפון כוללת וישירה תהיה סירוב לקחת חלק בכל פעולה צבאית שהיא, וסרוב לציית לאותו צו או חוק הפוגע במצפון ישירות.
[ר' John Rawls, A Theory of Justice, p 369.; ליאון שלף, "אי ציות לחוק מטעמי מצפון", בתוך: רות גביזון (ע'), זכויות אזרח בישראל – קובץ מאמרים לכבוד חיים ה. כהן, האגודה לזכויות האזרח בישראל, תשמ"ב, עמ' 126-7; בג"צ 734/83 שיין ואח' נ' שר הביטחון ואח', פ"ד ל"ח(3) 402-3].
חופש המצפון הוא זכות-אדם מוכרת בתפיסות המוסר הפילוסופיות כמו גם במשפט הבינלאומי: האמנה הבינלאומית בדבר זכויות אזרחיות ופוליטיות (1966) קובעת זכות זו בסעיף 18(3) לאמנה. סעיף 18 נמנה על אותם סעיפים שמדינה שהיא צד לאמנה איננה רשאית לגרוע מן המחויבות להוראותיהם גם בשעת חירום (ר' סעיף 4 לאמנה). ישראל היא צד לאמנה מאז 1991 ומחויבת להוראותיה. מצד שני, סעיף 8 (3) לאמנה, האוסר על החזקת אדם בעבודת כפייה או חובה, מציין בס"ק ג'2 כי לעניין זה "עבודת כפייה או עבודת חובה" לא תכלול "שירות בעל אופי צבאי, ובארצות שבהן מוכר סירוב מטעמי מצפון, שירות לאומי שנתבע כחוק מסרבנים מטעמי מצפון" (ההדגשה שלי). קרי: אין חובה על המדינות להכיר בסירוב לשרת בצבא מטעמי מצפון. מדינת ישראל מכירה בטעמי מצפון כבסיס לפטור משירות צבאי. הענקת פטור מטעמי מצפון לנשים בלבד (ר' סעיף 39(ג) לחוק שירות ביטחון (נוסח משולב) התשמ"ו-1966) היא אפליה פסולה על-בסיס מין, ופוגעת בזכות החוקתית לכבוד ולשוויון. (ר' חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו (1992); בג"צ 5394/92 הופרט נ' "יד ושם" ; בג"צ 4541/94 אליס מילר נ' שר הביטחון, תקדין עליון). אפליה מטעמי מין בהענקת זכויות אסורה על-פי האמנה הבינלאומית בדבר זכויות אזרחיות ופוליטיות (ר' סעיף 2 לאמנה), והמדינות שהן צד לאמנה מחויבות להבטיח את זכותם השווה של גברים ונשים ליהנות מכל הזכויות המפורטות בה (ר' סעיף 3 לאמנה). לגבי גברים, בית-המשפט העליון הישראלי, בשבתו כבג"ץ, הביע את עמדתו כי מן הראוי ששר הביטחון יעשה שימוש בסמכותו על פי סעיף 36 לחוק שירות ביטחון, כדי לפטור פציפיסטים אמיתיים, סרבנים כלליים, מחובת הגיוס. (ר' בג"צ 4062/95, אפשטיין נ' שר הביטחון ואח', תקדין עליון 95 (2) 479).

עוד בנושא :
החוק לא מעל הכל

עלה התאנה של הימין

לקריאה נוספת:
הנרי דיויד ת'ורו, סירוב אזרחי
מרטין לותר קינג, מכתב מבית הכלא בבירמינגהאם

Bookmark and Share

  • לחיצה לשיתוף בפייסבוק (נפתח בחלון חדש)
  • לחצו כדי לשתף בטוויטר (נפתח בחלון חדש)
  • לחצו כדי לשתף ב LinkedIn (נפתח בחלון חדש)
  • לחץ כדי לשתף ב-Tumblr (נפתח בחלון חדש)
  • לחיצה לשיתוף ב-Flattr (נפתח בחלון חדש)
  • יש ללחוץ כדי לשלוח קישור לחברים באימייל (נפתח בחלון חדש)
  • לחצו כדי להדפיס (נפתח בחלון חדש)

פורסם בזכויות אדם | מתויג ג'ון רולס, חופש המצפון, סירוב אזרחי, סרבנות מצפון | 7 תגובות

7 תגובות

  1. ב- 19 ביולי 2003 בשעה 13:30 מיכל

    החשיבות הגדולה של הכתבה היתה בחשיפה של חוסר הלגיטימיות ובמניית הכשלים המשוועים של ועדת המצפון של צה"ל. אולי זאת אופטימיות מופלגת, אבל אפשר לקוות שהפצ"ר יתקשה להתעלם מכתבה כזאת.


  2. ב- 19 ביולי 2003 בשעה 22:15 רמי

    לד"ר כרמי שלום,
    תודה על רשימתך מאירת העיניים. המיון הוא מכשיר יעיל להבנה ולהסברה של הנושא.
    בזכות רשימתך נזכרתי בליאון שלף. עד שהכרתי את לאון, סברתי כי המצפון הוא קטגוריה פילוסופית, או לכל היותר – פסיכולוגיה. לכשזכיתי להכיר את ליאון הבנתי לראשונה כי מדובר באבר מאברי הגוף, שאצל רבים הוא מנוון, ואילו אצל בודדים הוא מתפקד באופן מלא וכך תורם תרומה עצומה למין האנושי.


  3. ב- 19 ביולי 2003 בשעה 23:27 נעמה

    הדיון בסרבנות מצפון הוא אכן הזדמנות נאותה להזכיר ולהיזכר בליאון שלף, שהלך לעולמו בפתאומיות לפני קצת יותר מחודש. מעבר למאמר שאני מפנה אליו (בבוקסה), ליאון כתב ספר שלם על הנושא: "קול הכבוד – סרבנות מצפונית מתוך נאמנות אזרחית".
    משפחתו הקימה אתר לזכרו:
    http://www.sheleff.com
    מכל הכול, היה אדם. יהי זכרו ברוך.


  4. ב- 23 ביולי 2003 בשעה 19:02 נאבוקוב

    אלו הגדרות טכניות- ויש לבחון את השימוש שנעשה לאורם אלא כאן, כאן בדיוק, נכנסת הקרקע המחוספסת. לומר שמדובר במינונים שונים – לא אומר באיזו מינונים.

    מה שמכוון קביעות רבות הוא- וכאן שוב נכנסת העמימות- הינם הנסיבות והשלכות אפשריות של קביעת הרשויות וכמובן הערכים המתנגשים באותו קונטקסט ציבורי.

    לכן, בפוסט זה לא נאמר הרבה.


  5. ב- 3 בנובמבר 2003 בשעה 17:41 יאיר

    אנו, חיילים וקצינים המשרתים בתפקידים תומכי לחימה ביחידות עורפיות מסרבים לקחת חלק באחת העוולות הגדולים שהמערכת לה אנו שייכים נגועה בה: שחיתות.
    כאחים של אלו הנוטלים על כתפיהם את נטל הלחימה בכל הגזרות אנו חשים שאין זה נכון וראוי להעדיף את טובתנו האישית על פניי טובתם ואף סיכון חייהם של אחינו הלוחמים.
    נדמה שעל הלוחמים לא נופל רק נטל הלחימה וסיכון החיים כי גם נטלם של אלו האמורים לסייע להם, נראה כי לעיתים הצבא או גורמים בו מעדיפים את אלו שאמורים להיות ללוחמים כעזר על פניהם.
    אנו חשים שאסור שהמערכת הצבאית תכיל בתוכה כל כך הרבה "שומן עודף" על גבם של נושאי עיקר הנטל- אין זה נכון , ראוי ומוסרי לנהוג כך באלו המוכנים לסכן את חייהם ואף למות למען ביטחוננו ושלומנו ועושים יומם וליל ללא כחל ושרק.
    אנו מסרבים להיהפך לחרב פיפיות.
    אנו חשים שתירוצים של "חוסר תקציב" או "אין מאיפה לקצץ" בעניין סיפוק צרכי ההגנה הבסיסיים ללוחמים (ראה דו"ח מבקר המדינה בדבר שכ"פצים ממוגנים ללוחמים בשטחים) אינם עולים בקנה אחד עם המציאות אליה אנו נחשפים יום יום ביחידותינו. משפטים מסוג זה הם תכלית השחיתות הצבאית עליה אנו קובלים ואינם חלק ממערכת הערכים עליהם גדלנו ובהם אנו מאמינים.
    אנו קוראים לראשי המדינה והצבא לערוך בדק בית יסודי בדבר ה"שומן העודף" בצבא ובדבר אלו שלא מין הראוי שיזכו להטבות להם הם זוכים.


  6. ב- 25 בנובמבר 2004 בשעה 10:45 נגה גודלניק

    החלטה 1998/77 של נציבות האו"ם לזכויות אדם קובעת שכן צריך להכיר בזכות לסרבנות מצפון (סעיף 18 להצהרה האוניברסלית בדבר זכויות אדם + סעיף 18 להצהרה בדבר זכויות אזרחיות ופוליטיות). אפשר למצוא את ההחלטה באתר האו"ם בכתובת: http://www.unhchr.ch/Huridocda/Huridoca.nsf/0/5bc5759a53f36ab380256671004b643a?Opendocument


  7. ב- 17 באוגוסט 2012 בשעה 11:52 המתלבטים לטיס. ומי לאקדמיה « קרוא וכתוב

    […] כשמו כן הוא: עניין של מצפון. אישי. ויש להבחין בין סוגי סירוב. אני נוהגת לומר שמצפון הוא כמו איבר. לכן כאשר מדובר […]



התגובות סגורות.

  • ד"ר נעמה כרמי

  • הצטרפו ל 647 מנויים נוספים
  • וְזֹאת הַתְּרוּמָה

    לתרומה לאחזקת הבלוג בפייפאל.
  • הבלוג בפייסבוק

  • הטוויטר שלי

  • מפתח

  • ארכיון

  • רשימות אחרונות

    • ומעין תנחומותי עוד לא דלל
    • שובל של חסד
    • גישה לרשומות פסיכיאטריות – מה הבעיה
    • ניגוד העניינים של גאולה אבן-סער
    • עיגון משפטי לזכויות אדם אינו מספיק: זכויות חולים כמקרה בוחן
  • סימניה

    התיקון החוקתי שאינו חוקתי
    למילים יש כוח
    מסכת השקרים של ההפיכה המשטרית
    המשבר הפוליטי והחוקתי בישראל
    מחשבת את קצה לאחור
    בחזרה לאדם השלם
    המתה בסיוע רפואי בקנדה
    כן, רק לא ביבי
    הומוסקסואלים לא שמאלנים
    למה הארץ הולך על הראש של העבודה ומרצ

  • קרוא

    כל ביקורות הספרים

  • וכתוב

    ספרי "זכויות אדם: מבוא תאורטי", הוצאת רסלינג 2018.

    לחצו על התמונה לפרטים ורכישה.

  • וכתוב

    ספרי "חוק השבות: זכויות הגירה וגבולותיהן", הוצאת אוניברסיטת תל אביב, 2003..

    לחצו על התמונה לפרטים ורכישה

  • "שום דבר אינו מדהים כמו החיים. חוץ מהכתיבה. חוץ מהכתיבה. כן, בוודאי, חוץ מהכתיבה, הנחמה היחידה." (אורהאן פאמוק, 'הספר השחור')
  • יש לי יום יום תג

    ICC אהוד אולמרט אהוד ברק או"ם אונס אזרחות אינטרנט אמנת הפליטים אקדמיה ארגוני זכויות אדם אתיקה מקצועית אתיקה עיתונאית אתיקה רפואית בג"צ בחירות ביה"מ העליון ביקורות ספרים ביקורת בלוג בנימין נתניהו ג'נוסייד גדעון לוי גזענות דארפור דמוקרטיה דת הארץ הומוסקסואלים הטרדה מינית התנחלויות זכויות אדם זכויות ילדים זכויות נשים חולים חופש הביטוי חוק השבות חוק ומשפט חיים רמון חינוך חמלה חקירות טרור יועמ"ש ילדים יצחק לאור ישראל כאב כיבוש כנס מבקשי מקלט מהגרי עבודה מוות מוסר מחאה חברתית מחלה משה קצב משפט בינלאומי משפטיזציה נשים נתניהו סרטן עבירות מין עינויים עמוס שוקן פוליטיקה פייסבוק פמיניזם פרטיות צה"ל רופאים רפואה שואה שטחים שמאל תקשורת
  • יזכור

    יעקב כרמי (אלסטר) ז"ל. אבא שלי
    ראובן אלסטר ז"ל. דוד שלי
    גלריית צילומים שצילם אבא שלי

  • הגברת המודעות סרטן השחלות | Promote Your Page Too

  • ©

    כל הזכויות שמורות לנעמה כרמי

יצירה של אתר חינמי או בלוג ב־WordPress.com.

WPThemes.


  • הרשמה רשום
    • קרוא וכתוב
    • הצטרפו אל 647 שכבר עוקבים אחריו
    • כבר יש לך חשבון ב-WordPress.com? זה הזמן להתחבר.
    • קרוא וכתוב
    • התאמה אישית
    • הרשמה רשום
    • הרשמה
    • להתחבר
    • העתקת קישור מקוצר
    • דווח על תוכן זה
    • View post in Reader
    • ניהול מינויים
    • צמצום סרגל זה