מצעירותי זכור לי היטב, משיעורי המחנך והפעולות בתנועה, הסיפור האמיתי על האשה שנרצחה בארה"ב מתחת לחלונותיהם של שכניה, כשרבים מהם (אינני זוכרת את המספר המדויק אך הוא נבדק בדיעבד) שמעו את צעקותיה אך לא נקפו אצבע כדי לעזור. בישראל זה לא יכול היה לקרות, סיכמו חלק מהמתדיינים. נכון שכל אחד ברחוב דוחף את האף לעניינים שלך, אבל הצד השני והחיובי של הדביקות הזאת היא החום והאכפתיות, בעיקר בעת צרה. ההשוואה לישראל לא היתה העניין המרכזי בדיונים, חשוב לומר. מחקרים פסיכולוגיים שנעשו על המקרה הזה ביקשו להבין מדוע העדים לא נחלצו לעזרה. לאו דווקא בגלל החשש. זה קרה בעיקר, כך התברר, משום שכל אחד חשב שהאחרים יעזרו.
בינתיים זרם הרבה דם, ובישראל נחקק חוק "לא תעמוד על דם רעך", האוכף על אנשים להגיש עזרה (לפחות בדמות קריאה לשירותי ההצלה) כאשר אדם נמצא בסכנה מיידית עקב ארוע פתאומי, ואין בכך כדי לסכן את עצמם. חוקי השומרוני הטוב (המקור לשֵׁם הוא כמובן כאן), שהיא הקטגוריה שאליה משתייך החוק הזה, נדירים למדי בספרי החוקים של מדינות ויש לכך כמה סיבות. ראשית, בשל ההעדפה הכללית להימנע ממיסוד חובות עשה בפלילים (לעומת חובות אל תעשה). שנית, עקב הרתיעה מכך שכל מה שראוי ייהפך למחייב משפטית. התוצאה היא גם חברה ממושטרת מאד, וגם טשטוש הגבולות בין החובה המוסרית לחובה החוקית שמרדד את הראשונה. עצם הצורך להפוך את החובה הזאת לחוקית מעיד, אולי, על מצבה של החברה. חשבו על סיטואציה כזאת, שבה מה שתגידו על כך שאנשים לא מגישים עזרה לזולת הוא "זה לא חוקי". הרדוקציה של ההומאני והמוסרי למשפטי איננה רצויה. מה גם שמדובר בקטגוריה של מקרים המכונה בשפה המשפטית רע כשלעצמו (Malum se), לעומת רע כי הוא אסור (Malum prohibitum). כך, רצח (או להבדיל, אי-הושטת עזרה) אינם רעים כי הם אסורים בחוק אלא רעים כשלעצמם. הם היו רעים גם לולא היה חוק שאוסר אותם. אי-ההבחנה בין שני הסוגים הנ"ל היא בעייתית בהרבה הקשרים, אבל לא לשם כך התכנסנו.
הערב הקרינו בחדשות ערוץ 10 צילומים ממצלמת אבטחה שהיתה ממוקמת בקרבת צומת שבו ארעה תאונה מחרידה, כאשר רוכב אופנוע נמחץ על-ידי משאית (או בין שתי משאיות), שהמשיכו לנסוע, אולי כי לא הרגישו בכך. האיש היה מוטל על הכביש פצוע אנוש, בעוד התנועה מסביבו זורמת במשך שתי דקות(!) בלי שאיש עוצר להושיט עזרה. גם לא מן המכוניות ממול, שעמדו בינתיים באור אדום. מותו נקבע על-ידי צוות האמבולנס שהגיע למקום לאחר שמישהו בכל-זאת עצר. שתי דקות.
ומלבד זאת, יש להפסיק את רצח העם בדארפור (כאן)