אחרי כמה שנים טובות של חיפוש מזור, גם במערכת הרפואית הקונבנציונלית וגם ברפואה אלטרנטיבית, צברתי כמות כוויות ראויה לציון ממטפלים שלא ראויים לשמם. על בעיות המטפלים ברפואה הקונבנציונלית כתבתי לא מעט, ועוד אכתוב. הפעם אני מקדישה רשימה לבעיות קשות של מטפלים אלטרנטיביים שנתקלתי בהם. רשימה חלקית ולא ממצה… יש לציין כי לא מדובר בשרלטנים (אף שיש גם מאלה לא מעט), אלא במטפלים שייתכן כי יודעים את מלאכתם (לא תמיד יכולתי לבחון זאת, שכן נסתי כל עוד רוחי בי בגלל ההתנהגויות שיתוארו). אלא שכדי להיות מטפל או מטפלת טובים אין די לשלוט בגוף ידע מקצועי כלשהו. לרוב המטפלים שנתקלתי בהם לא היה מושג באתיקה מקצועית הנדרשת מהם, ופעמים רבות גם לא בתקשורת אנושית ומכבדת עם פציינטים (ובני אדם בכלל). האמפתיה לא תמיד נכחה, שלא לדבר על חמלה. את הכוויות האישיות שלי (הכול קרה!) המרתי כאן לרשימת כללים וטיפים איך לא לנהוג במטופלים. כמובן שהרשימה יפה גם למטפלים קונבנציונליים. אך שבעתיים למצב שבו אדם מגיע לטיפול פרטי אצל מי שאמור להיות בעל גישה “הוליסטית” ואחרת (אלטרנטיבית). הרשימה יכולה לסייע כמובן גם למטופלים: כשאתם נתקלים בהתנהגות כזאת, ובעיקר אם היא נמשכת אחרי הערה מצדכם – אל תמשיכו ב”טיפול”! טוב לא ייצא ממנו. מגיע לכם יותר.
- אל תסמסו בזמן הפגישה עם המטופלת. אל תדברו בטלפון בזמן הפגישה. הטלפון צריך להיות מושתק ולא בטווח ראייה, או מכובה. הקדישו את כל כולכם לאדם שמולכם כרגע. (אם יש מקרה חירום שאינו סובל דיחוי – הסבירו, התנצלו, טפלו בו במהירות ופנו עצמכם למטופל שלפניכם, עם מלוא הזמן והקשיבות).
- הקשיבו בתשומת לב למטופלת והתרכזו במה שהיא מספרת. אם דקה אחרי שהיא מספרת משהו אתם שואלים עליו כאילו לא נאמר על כך דבר – אתם משדרים חוסר ריכוז ונוטעים במטופלת חוסר ביטחון שתוכלו לעזור לה, שכן לא שמעתם היטב את הבעיה. אם צריך לשאול שוב – הסבירו את הצורך בכך.
- פרטו והסבירו את דרך הטיפול שלכם. הפציינטים אינם מטומטמים והם רוצים להבין. תנו כל מידע רלוונטי בפגישה הראשונה, והשלימו כשעולה הצורך.
- המידע בפגישה הראשונה צריך לכלול דרכי התקשרות אתכם בין הפגישות במידת הצורך. אל תנזפו במטופלת שפנתה בדרך מסוימת אם לא אמרתם איך כן.
- אל תגידו לפציינטים לאסוף את התרופות ממקום שבו כולן מונחות עם שמות הפציינטים מתנוססים עליהן. המטופלים שלכם זכאים לחיסיון רפואי.
- אל תספרו למטופלת מה הבעיה של המטופלת הקודמת, שפגשה בה כשנכנסה לקליניקה. או של כל מטופל אחר שלא פגשה. גם לא כדי להתגאות בהצלחה מקצועית. הפרה של חיסיון רפואי ושל חובת הדיסקרטיות שלכם היא חמורה ביותר. הפציינטית החדשה תתרשם בעיקר מכך שאינכם שומרים על פרטיות הפציינטים, כנראה גם לא על זו שלה.
- אל תטיחו במטופלת: “את רוצה להיות בריאה?!” כשהיא משתפת בקושי שלה לעמוד בתכנית הטיפול בלי שום פשרה. ההאשמה הסמויה של מטופלת שאם לא תמלא את תכנית הטיפול שלכם בלי לסטות סימן שאינה רוצה להבריא – היא, בפשטות, בלתי נסבלת. (וכידוע לא תמיד מבריאים גם כשממלאים את התכנית… קצת צניעות).
- בכלל, גישה של “הכול או לא כלום”, שחור ולבן – איננה מתאימה. בני אדם הם יצורים מורכבים, והגוף והנפש שלהם מכילים גם וגם. חוסר יכולת לראות את זה, אי-נכונות להתגמש ולהתאים את התכנית הטיפולית לפציינט הייחודי ולאורח חייו – מצביעה על בעיה שלכם כמטפלים.
- למרות שזאת גישה נפוצה מאוד בקרב זרמים מסוימים של רפואה אלטרנטיבית, אדם איננו אחראי למחלות שלו. ודאי שלא אשם בהן. ואם איננו מבריא – זה לא סימן שאיננו רוצה בכך או איננו עושה די. כן, יש דפוסי חיים והתנהגות שתורמים למחלות. אך יש מרחק עצום בין זה לבין להגיד לאדם שהוא הביא על עצמו את מחלתו. היו זהירים במה שאתם אומרים וחומלים בגישתכם. אתם כאן כדי להקל על הסבל, לא כדי להגביר אותו.
- אל תצהירו כמה שאתם אמפתיים, אם הפציינטית אומרת שהיא מרגישה חוסר אמפתיה מצדכם. אמפתיה איננה דבר שמצהירים עליו, אמפתיה היא דבר שהאדם מולכם מרגיש. או לא. ואם הוא לא מרגיש – הבעיה היא אצלכם.
- אם אתם כבר שומעים דבר כזה מפציינטים, או כל ביקורת אחרת – הכירו תודה על כך כי ניתנה לכם אפשרות ללמוד ולהשתפר. זה יהפוך אתכם למטפלים טובים יותר.
- הלימוד שלכם אינו מסתיים כשגמרתם את ההכשרה הרשמית. הוא רק מתחיל אז. ומהמטופלים שלכם תלמדו יותר מכול. משוב, גם (ובפרט) ביקורתי – מאפשר לכם לדייק את הפרקטיקה ולהיות מטפלים מקצועיים וטובים יותר. לִמדו את השיעור שלכם.
- אל תטיחו במטופלת: “התייעצתי על המקרה שלך עם מומחה בתחום, והוצאתי על זה זמן וכסף – אבל את זה את לא יודעת!”. קשה לחשוב על התנהגות פחות מקצועית. תוכלו לציין בשקט שתתייעצו או שהתייעצתם כאשר אתם מתווים את התכנית או כאשר עולה שאלה, כדי לטעת יותר ביטחון בפציינטית. אבל התייעצות, כמו השתלמות, היא חלק מתהליך ההכשרה המתמשך שלכם. הפציינטית ודאי איננה אחראית להחלטתכם להתייעץ וזה איננו עניינה כמה זמן או כסף השקעתם בכך. תמחרו את הטיפול בהתאם להוצאות שלכם, אל תטיחו אותן בפציינטים ואל תוציאו עליהם את התסכול שלכם.
- ויותר מכול: התכונה החשובה ביותר לכל מטפל או מטפלת באשר הם היא ענווה. אל תתפארו, אל תחשבו שאתם יודעים הכול. אגו הוא האויב הגדול ביותר של מטפל טוב. בענווה תלויים כל השאר. תקשיבו. ותלמדו.
- …וחמלה.