הסכמה מדעת (informed consent) לטיפול רפואי, המעוגנת בסעיף 13 לחוק זכויות החולה, אמורה להיות כשמה – מדעת. מתוך ידיעה. מיודעת. informed…אם לא נותנים לחולים אינפורמציה אודות הפרוצדורה שמתכוונים לבצע, הסיכונים שיש בה והחלופות לה – היא איננה כזאת. להחתים על טופס בלי להסביר זה לצאת ידי חובה (וגם לא מתיישב עם זה שבאותו טופס כתוב “לאחר שהסברתי לחולה”…), זאת לא הסכמה מדעת.
אבל רגע, אני שואלת את עצמי תמיד כשמגישים לי את הטופס לחתימה (טופס המלא בתניות על פרוצדורות נוספות אפשריות): אם אסרב להסכים לחלקים מסוימים המנויים בטופס ההסכמה – מה תהיה התוצאה? לא יבצעו את הפרוצדורה. אז איזו ברירה יש לי בעצם? ואיזו מין "הסכמה" זאת?
כן כדאי לדעת שלפעמים אפשר להסכים חלקית ולמחוק את אותם משפטים שאינכם מסכימים להם. כך, למשל, כשמתאשפזים מתבקשים לחתום על הסכמה כללית לטיפול בבית החולים. מעבר לכך שחלק מההסכמות הן אופציונליות (למשל, האם לתת מידע למתקשרים מבחוץ אודות עצם אשפוזך בבית החולים הנ"ל) וניתנת אפשרות מובנית להסכים להן או לא, אישית מחקתי שם חלק מהמשפטים (בעיקר אלה המדברים על ויתור גורף על סודיות רפואית, גם לעתיד).
אבל מותה הרשמי של ההסכמה מדעת, כך נראה, הוכרז סופית בתכנית "המקור" עם גיורא איילנד. שבה הוא חשף כיצד רופאים פשוט לא מיידעים את חוליהם. לא אודות הסיכונים שבפרוצדורות שהם רוצים לבצע בהם ולא בחלופות להן. יש להגיע לרופא אחרי שלמדתם היטב את מצבכם הרפואי, הזהיר איילנד. כן, מי שמסוגלים לכך. ומי שלא? האם לחולים עם פחות אוריינות רפואית הרופאים לא חבים את חובת היידוע והטיפול הנאות?
אחרי שצפינו בתכנית המצמררת הזאת שוב אי אפשר לדבר על “הסכמה מדעת”. לא הסכמה ולא מדעת.
נעמה,
אכן, נגעת בתופעה רווחת מאד, תדירה, שבה הלקוח חותם על "חוזה אחיד", באין זמן אף לקרוא את ה"אותיות הקטנות" תחת לחץ של זמן. הטופס מונח לעיתים לפני החולה רגעים ספורים לפני הטיפול, ואין פנאי, לא לחולה ולא לרופא, להתעכב בשל הלחץ בלו"ז מערכת המוסד המטפל. אני תוהה – באיזה הליך ניתן לשפר את המצב? אפשרי אולי משלוח הטופס אל החולה עם קביעת תאריך ההזמנה העתידי לטיפול, למילוי הפרטים ולהבהרה מה משמעות ההסכמה לסעיפים אלה ואחרים על מימושו. הליך כזה דורש אוריינות והשכלה, אך לכל הפחות מאפשר זמן חשיבה והתייעצות. רעיון לשיפור חוק זכויות החולה. כלים למשלוח אוטומטי דיגיטלי של טופס הסכמה כזה יש למכביר.
יום נעים !
איציק
מאמר מעורר מחשבה. קשה להניח שהזמן והמשאבים הרפואיים ישתנו בקרוב, לטובת הסברים מפורטים לחולה. עם זאת, אני מציע שיזמים יפתחו אפליקציות ודרכים נוספות, שיאפשרו עריכת מעין קונסיליום בצ'אט, וצוותים רפואיים וסוציאליים יוודאו את הסכמתו והבנתו של המטופל ברמה האפשרית הטובה ביותר.