לכל מי שחשבו שמדובר בפוליטיקאים – לא, זה לא. הם לא היחידים שמשקרים. ויש שקרים הרבה יותר כואבים. כל הסיפורים – אמיתיים.
מחזה בחמש תמונות. או חמישה רופאים.
תמונה 1
רופא א': “לא, היום אנחנו יודעים למנוע מראש בחילות והקאות בכימותרפיה”.
ביום השלישי הקאות בלתי פוסקות. גם אחרי עירוי שכלל פראמין לווריד. הן נפסקות רק כשהרופאה רושמת סטרואידים. שבתל השומר, למשל, מקבלים בימים אחרי הטיפול כחלק מהפרוטוקול. לא יוצאים מבית החולים בלעדיהם. (רופא המשפחה: כן, אנחנו אלה שרואים את החולים במצב הזה אחרי הטיפולים, לא האונקולוגים).
תמונה 2
רופא ב': “את צעירה ובריאה, תעברי את את הכימותרפיה בקלות”.
היא: “זה נשמע כמו אקמול”.
אחרי מחזור הטיפול הרביעי היא נאלצה להפסיק בגלל תופעות הלוואי הבלתי נסבלות.
תמונה 3
היא מספרת לרופאה ג', בפגישה הראשונה לפני הטיפולים, שאין לה תמיכה בבית. הרופאה: “נקווה שלא תצטרכי תמיכה”.
מדובר באונקולוגית המטפלת. האם היא פגשה אי פעם חולה סרטן שעובר כימותרפיה שלא זקוק לתמיכה?
תמונה 4
קרובה של חולה שעומדת לעבור כימו' באותו מקום באה לקבל טיפים. היא מקבלת כמה (אף רופא לא טורח לעדכן אותך, למשל, שלא תשני בלילה אחרי הטיפול, בגלל כמות הסטרואידים שמכניסים לך לווריד לפני הטיפול עצמו. וכדאי להצטייד בכדורי שינה). הטיפ החשוב ביותר: לא לצאת מהמכון בלי סטרואידים בכדורים הביתה לכמה ימים. למניעת ההקאות בהמשך. האונקולוגית המטפלת של החולה (זאת כבר רופאה ד') מסרבת בכל תוקף, למרות תחנוני החולה והמלווה שלה. הנימוק ראוי לציון מיוחד: “זה לא בריא". כן, ודוזות של כימו' זה מאוד בריא. אבל סטרואידים לארבעה ימים הם מה שיפגעו בבריאות החולה. התוצאה: בדיוק כמו שקרה אצל נותנת הטיפים, ביום השלישי מתחילה החולה להקיא ללא הכרה. בטיפול הבא הסטרואידים הביתה כבר מוכנסים לפרוטוקול. שוב, בדיוק כמו שקרה אצלה. זה כנראה פתאום לא נורא "לא בריא". אבל החולה הבא יסבול שוב.
תמונה 5
רופא ה', ששואלים לדעתו מדוע הם מספרים את כל הסיפורים האלה, וממשיכים גם אחרי שהפציינטים חוזרים אליהם עם הדיווחים על איך הם מרגישים באמת: "הם כנראה חוששים שאף אחד לא יסכים לעבור את הטיפול אם הם יגידו את האמת”.
על פי סקרים, 3 מתוך 4 רופאים ומדענים לא ירצו לעבור כימותרפיה לו היו נזקקים לה בעצמם.
למה אונקולוגים משקרים, באמת.