• ראשי
  • אות מיס פיגי
  • לרשותכם
  • על הבלוג
  • קצת עלי
  • דברו אלי

קרוא וכתוב

הבלוג של נעמה כרמי

Feeds:
פוסטים
תגובות
« למה זה מסובך
לא למד(נ)ו דבר »

מהי הגנה קבוצתית

20 ביוני 2010 על-ידי נעמה

ולא, לא בכדורגל. (כן, אמרו לי ששם זאת שמירה קבוצתית ולא הגנה קבוצתית, אבל החודש כל דבר חייב להיות מקושר לזה, לא?).

לרגל יום הפליט הבינלאומי החל היום, מתפרסם כי דוח חדש של מרכז המחקר והמידע של הכנסת קובע ש-80% מהמסתננים ממצרים אינם בני-גירוש. משום שכמבקשי מקלט מסודן ואריתראה, נציבות הפליטים של האו”ם אוסרת לגרשם. אצל ולווט ראיתי מגיב שטען שהדיווח בהארץ מוטה. הוא הלך לדוח המקורי (זה כבר טוב), בדק ומצא שאותם 80% אינם בני הרחקה “לא משום שהם פליטים וודאי לא משום שהם אינם מבקשי עבודה”, שומו שמיים. אלא, כי “על פי האו"ם ניתנת הגנה קבוצתית הומניטרית זמנית, לכל מי שבארץ המוצא שלו מתחולל משבר רחב היקף. דהיינו כל מי שמזוהה כאריתראי או סודני – 80% מהמסתננים – אינו בר-הרחקה. לעומת זאת יש 20% מסתננים שאפילו הגנה זו אינה חלה עליהם.”

יש כאן שני בלבולים. ראשית, נפיג את זה הנוגע להגנה קבוצתית הומניטארית.

הגדרת הפליט בדין הבינלאמי היא הגדרה אינדיווידואלית. הליכים לקביעת סטטוס של פליט (RSD), המתבססים על אמנת הפליטים והפרוטוקול שלה, מעריכים וקובעים מעמד זה על בסיס מקרה אחרי מקרה (case by case). ואולם, ה-handbook של נציבות האו”ם לפליטים מאפשר הליכי קביעה קבוצתיים לפליטים. זאת שכן יש סיטואציות שבהן הקבוצה כולה נעקרה בנסיבותה מצביעות על כך כי חבריה יכולים להיחשב באופן אינדיווידואלי כפליטים (גם בלי שמעמדם ייבחן באופן אישי).
לעיתים קוראים להם פליטים לכאורה (prima facie), והם מקבלים הגנה מפני שהנסיבות של זכויות האדם בארץ המקור שלהם הן כאלה שחייהם וחירותם של רוב מכריע של הקבוצה מאוימים באופן אימננטי. ההגנה שהם מקבלים היא בדרך-כלל הגנה קצרת-טווח, בזמן קונפליקט רחב היקף. אם יש צורך בהגנה ארוכת-טווח, מעודדים אותם על-פי רוב להגיש בקשות בהליכי מקלט מסורתיים.

לא רק בישראל רוב מבקשי המקלט מקבלים הגנה על בסיס קבוצתי, למרות שההגדרה המקובלת לפליט היא אינדיווידואלית. ב-2005, 64% הוכרו כפליטים בעולם בהליכים כאלה, בעוד שרק 24% קיבלו הגנה באמצעות הליכי הכרה אינדיווידואליים.

מתן הגנה קבוצתית, אפוא, משמעו רק שהמצב במדינת המקור של אותם אנשים כה גרוע לגבי קבוצות גדולות, עד כי ההליך האינדיווידואלי של RSD חייב להיות מושעה לטובת מתן מעמד קבוצתי באופן זמני.

יש לציין גם כי מבקשי מקלט יכולים לקבל הגנה בינלאומית בידי הנציבות על-פי החוקה שלה, המכירה בעילות רחבות יותר מאלה של האמנה, וללא קשר לשאלה אם הם נמצאים במדינה שהיא צד לאמנה או לפרוטוקול, או אם הוכרו במדינה המארחת כפליטים. בנוסף לכך, מי שאינם עונים להגדרת האמנה יכולים לקבל – ואף מקבלים במדינות מסוימות – הגנה מטעמים הומניטאריים אחרים. (מלחמות, אסונות טבע, רדיפה על בסיס מגדר או נטייה מינית וכן הלאה, שאינם מכוסים על-ידי האמנה).

ומה בדבר “לא משום שהם פליטים”?
כאן הרזולוציות קצת יותר עדינות. אמנת הפליטים מ-1951 קובעת מיהו פליט. אבל הליכי האישור של המעמד הזה הם בידי כל מדינה. כל מי שבקשתו להיות מוכר כפליט טרם אושרה הוא מבקש מקלט. אבל נציבות האו”ם מסבירה שלמעשה ההכרה הפורמלית הזאת איננה יוצרת את מעמד הפליט (זה נוצר אם הוא עונה להגדרת האמנה), אלא מאשרת אותו. כמובן, לעובדה כי הקביעה היא בסופו של דבר בידי המדינות (ואז הן חייבות להקנות לפליטים זכויות מסוימות שאותן קובעת האמנה), יש משמעות רבה. אבל אין זה אומר שהיא רשאית לגרש את מי שלא הוכר על-ידה ככזה. שכן על-פי עיקרון ה-non refoulement – שמקורו באמנת הפליטים אך התפתח מעבר לה ונחשב כיום לחלק מן המשפט הבינלאומי המנהגי – חובה עליה לבדוק אם לא נשקפת בכך סכנה לחייו ולחירותו.

כדי להיחשב לפליט על-פי האמנה, יש לענות לארבע דרישות: (1) קיום חשש מבוסס מרדיפה; (2) הרדיפה שחוששים ממנה צריכה להיות מבוססת על אחת מחמש סיבות (גזע, דת, אזרחות, חברות בקבוצה חברתית מסוימת, או דעה פוליטית); (3) האנשים שבהם מדובר נמצאים מחוץ למדינת אזרחותם, או, אם הם חסרי אזרחות, מחוץ למדינת המגורים הקבועים שלהם; ו-(4) הם לא יכולים לחזור, או, בגלל החשש, לא רוצים לחסות תחת הגנתה של אותה מדינה.

ומה עם ה-20% שאינם נהנים מהגנה קבוצתית? את מעמדם, כאמור, יש לבדוק על בסיס אישי. זה לוקח זמן. בינתיים גם אותם אי אפשר לגרש בגלל אותו עיקרון שהוזכר. תהליכי ה-RSD בישראל מתבצעים היום בידי רשות האוכלוסין, ההגירה ומעברי הגבול במשרד הפנים. ומה התוצאות? על-פי נתוני משרד הפנים, ב-2008 נדונו 1596 בקשות. אדם אחד קיבל מעמד של פליט. ב-2009 נדונו 1625 בקשות. שני אנשים קיבלו מעמד של פליט. טוב, זאת עלייה של 100%.

אם יש דבר אחד שחשוב לי להזכיר ביום הפליט הרי זה שהחובות האלה של ישראל הן חובות שהיא קיבלה על עצמה מרצון. אמנת הפליטים, כמוה כאמנות אחרות, נוגסת בריבונות של מדינות (בעיקר ע”י עיקרון ה-non-refoulement, ליבת האמנה); אך המחויבות לה נוצרת מכך שישראל אימצה אותה. וכמו מדינות אחרות בחרה לוותר על מקצת מריבונותה (לקבוע מי יישאר בשטחה, במקרה זה) לטובת הגנה על בני-אדם נרדפים. יש לנו קצת ניסיון בזה.

ועוד קצת מספרים

על פי דוח 2008, מטפלת נציבות האו”ם לפליטים ב-34.5 מיליון בני-אדם. מתוכם: 10.5 מיליון פליטים; 826,000 מבקשי מקלט;604,000 פליטים שיושבו מחדש ב-2008; 14.4 מיליון עקורים פנימיים; 1.4 מיליון עקורים פנימיים ששבו למקום מוצאם ב-2008; 6.6 מיליון חסרי אזרחות; ו-167,000 “אחרים”. עשרה וחצי מיליון הפליטים כוללים 1.4 מיליון בני-אדם הנחשבים בידי הנציבות למצויים במצב של “כמו פליטות”.  
בישראל, מאז 1951 (עת התקבלה אמנת הפליטים) ועד היום, הוכרו כפליטים 170 אנשים. מהם 70 עדיין מתגוררים בארץ.

פליטים ומבקשי מקלט בישראל – מיתוסים ועובדות (PDF)

Bookmark and Share

  • לחיצה לשיתוף בפייסבוק (נפתח בחלון חדש)
  • לחצו כדי לשתף בטוויטר (נפתח בחלון חדש)
  • לחצו כדי לשתף ב LinkedIn (נפתח בחלון חדש)
  • לחץ כדי לשתף ב-Tumblr (נפתח בחלון חדש)
  • לחיצה לשיתוף ב-Flattr (נפתח בחלון חדש)
  • לחצו כדי לשלוח את זה לחבר בדואר אלקטרוני (נפתח בחלון חדש)
  • לחצו כדי להדפיס (נפתח בחלון חדש)

פורסם בזכויות אדם | מתויג אמנת הפליטים, יום הפליט הבינלאומי, מבקשי מקלט, נציבות האו"ם לפליטים | 7 תגובות

7 תגובות

  1. ב- 20 ביוני 2010 בשעה 23:10 יונתן

    שאלה,על איזו מדינה החובה לקבל את אותם זכאים להגנה קבוצתית?אמרו לי פעם שהמדינות שחלה עליהם חובה הן המדינות הקרובות ביותר לאזור הבעייתי.

    אם נניח מגיע אדם מסודן למצרים הוא יכול להמשיך לישראל או שהזכאות שלו היא להשאר במצרים?


    • ב- 21 ביוני 2010 בשעה 08:49 נעמה

      ללא קשר לשאלה האם ההגנה היא הגנה קבוצתית או מעמד אינדיווידואלי של פליט, מטבע הדברים כשאנשים בורחים מרדיפה, הם בורחים למקום הקרוב אליהם ביותר. זאת אחת הסיבות שבעיית הפליטים מטילה נטל לא שווה על מדינות העולם. כך גם לגבי מי שלא זכאי למעמד של פליט מכוח האמנה, למשל שהוא נמלט בגלל מלחמה. כך או כך, מדינות הקרובות למוקדי סכסוכים יקבלו את רוב מבקשי המקלט. צ'אד, למשל, היתה היעד לרוב הנמלטים מדארפור. מדינות אפריקה בכלל נושאות בנטל כבד. ב-2003, המדינה שהיו בה הכי הרבה מבקשי מקלט ופליטים היא פקיסטן, שכלל איננה צד לאמנת הפליטים. השנייה היתה אירן.
      יש מדינות שעל-פי הסכמים עם נציבות האו"ם קולטות פליטים שהגיעו קודם למדינה אחרת. חלקן גם להסדר קבוע, של יישוב מחדש של הפליטים במדינה שלישית.

      לפליט אין זכות למה שאנחנו קוראים בז'רגון של דיני הפליטים "shopping": כלומר, הוא לא יכול להגיע למדינה אחת, לקבל שם מקלט, להחליט שהוא מעדיף מדינה יותר טובה ואז לנסות בה. אבל משכבר הגיע למדינה הבאה, זאת חייבת לבדוק האם המדינה הקודמת היא "מדינה בטוחה" עבורו. האם הוא קיבל מה שנקרא "הגנה אפקטיווית". במקרה של ישראל, מצרים וסודן: קודם כל, האם מצרים לא תחזיר אותו לסודן? (כמו שכבר עשתה בעבר). עיקרון האי-החזרה חל גם על איסור להחזיר למדינה שלישית, שהיא עלולה להחזיר למדינת המקור המסוכנת (זאת גם ע"פ פסיקת בג"צ, לא רק ע"פ הדין הבינ"ל). ושנית, האם הוא עצמו אינו נרדף שם, אינו צפוי למאסר ועינויים עם ההחזרה, למשל. וכיו"ב.
      יש מדינות שלצורך זה חותמות על הסכמים עם מדינות אחרות שהן נחשבות מבחינתן ל"מדינה שלישית בטוחה". למשל, לארה"ב וקנדה יש הסכם שבו במקשי מקלט שמגיעים לקנדה דרך ארה"ב יכולים להיות מוחזרים אליה כי קנדה בדקה ומצאה שארה"ב היא מדינה בטוחה עבור מבקשי מקלט (ההסכם הזה עבר הרבה גלגולי עתירות נגדו ואינני בטוחה אם אושר בערכאה הסופית או שהוא עדיין תלוי ועומד).


      • ב- 21 ביוני 2010 בשעה 09:47 יונתן

        ומה המצב לגבי מצרים? הרי רוב המסתננים עוברים במצרים בדרך לכאן.


      • ב- 21 ביוני 2010 בשעה 10:01 נעמה

        השבתי לך גם לגבי זה. קרא את תשובתי הקודמת.


  2. ב- 24 במאי 2012 בשעה 16:00 בחוץ לא ילין גר « קרוא וכתוב

    […] פרטנית. עד כה קיבלו הסודאנים והאריתראים מעמד מכוח הגנה קבוצתית זמנית, שבה לא נבדקת בקשתם לקבל מקלט באופן פרטני. הם מקבלים […]


  3. ב- 3 באוקטובר 2012 בשעה 13:12 מורן בריר

    תודה רבה על ההעמקה בעניין ההגנה הקבוצתית! העשרת אותי


  4. ב- 13 במרץ 2013 בשעה 15:01 איילת שקד השתכנעה | קרוא וכתוב

    […] אפילו אם תפרוש ממנה, כחלק מהמשפט הבינלאומי המנהגי); על ההגנה הקבוצתית שקיבלו נתיני אריתראה וסודאן בארץ ומשמעותה. אפשר לקרוא […]



התגובות סגורות.

  • ד"ר נעמה כרמי

  • הצטרפות ל-644 עוקבים

  • וְזֹאת הַתְּרוּמָה

    לתרומה לאחזקת הבלוג בפייפאל.
  • רשימות אחרונות

    • השראה בגבעת הקפיטול
    • רפואה הפוגעת בכבוד האדם איננה "חווית טיפול"
    • שנהיה תמיד בצד הנותן?
    • חיים ששווים פחות: הסולידריות מתה מקורונה
    • פסיכולוגית הולכת לטיפול
  • סימניה

    חיסונים, התניות ונשיאה בעלויות
    אבישי בן-חיים הוא מנוול
    השורה התחתונה
    ישראל חייבת להבטיח חיסון פלסטינים
    היועמ"ש בלם ניסיון הפיכה
    כבשן האש ושמם הטוב של האנסים
    חושבת מדברת חושבת מדברת
    20 עצות להגנה על הדמוקרטיה
    סיפור של פירוק והרכבה
    בצד הבטוח של הדברים

  • קרוא

    כל ביקורות הספרים

  • וכתוב

    ספרי "זכויות אדם: מבוא תאורטי", הוצאת רסלינג 2018.

    לחצו על התמונה לפרטים ורכישה.

  • וכתוב

    ספרי "חוק השבות: זכויות הגירה וגבולותיהן", הוצאת אוניברסיטת תל אביב, 2003..

    לחצו על התמונה לפרטים ורכישה

  • "שום דבר אינו מדהים כמו החיים. חוץ מהכתיבה. חוץ מהכתיבה. כן, בוודאי, חוץ מהכתיבה, הנחמה היחידה." (אורהאן פאמוק, 'הספר השחור')
  • אות מיס פיגי

  • הטוויטר שלי

    הציוצים שלי
  • מפתח

  • ארכיון

  • יש לי יום יום תג

    ICC אהוד אולמרט אהוד ברק או"ם אונס אזרחות אינטרנט אמנת הפליטים אקדמיה ארגוני זכויות אדם אתיקה מקצועית אתיקה עיתונאית אתיקה רפואית בג"צ בחירות ביה"מ העליון ביקורות ספרים ביקורת בית המשפט העליון בלוג בנימין נתניהו ג'נוסייד גדעון לוי גזענות דארפור דמוקרטיה דת הארץ הומוסקסואלים הטרדה מינית התנחלויות זכויות אדם זכויות ילדים זכויות נשים חולים חופש הביטוי חוק השבות חוק ומשפט חיים רמון חינוך חקירות טרור יועמ"ש ילדים יצחק לאור ישראל כיבוש כנס מבקשי מקלט מהגרי עבודה מוות מוסר מחאה חברתית מחלה משה קצב משפט בינלאומי משפטיזציה נשים נתניהו סרטן עבירות מין עינויים עמוס שוקן פוליטיקה פייסבוק פמיניזם פרטיות צה"ל רופאים רפואה שואה שוויון שטחים שמאל תקשורת
  • יזכור

    יעקב כרמי (אלסטר) ז"ל. אבא שלי
    ראובן אלסטר ז"ל. דוד שלי
    גלריית צילומים שצילם אבא שלי

  • הגברת המודעות סרטן השחלות | Promote Your Page Too

  • ©

    כל הזכויות שמורות לנעמה כרמי

בלוג בוורדפרס.קום.

WPThemes.


loading בטל
הרשומה לא נשלחה - בדוק את כתובות המייל בבקשה!
הפעולה נכשלה, בקשה נסה שוב
מצטערים, הבלוג שלך אינו יכול לשתף רשומות בדואר אלקטרוני.
פרטיות וקובצי Cookie: אתר זה משתמשי בקובצי Cookie. המשך השימוש באתר מהווה את ההסכמה שלך לשימוש באלו.
לקבלת מידע נוסף, כולל מידע על השליטה בקובצי Cookies, ניתן לעיין בעמוד: מדיניות קובצי ה-Cookie